fredag 23 september 2016

Att ta hand om tomater när man får för mycket

Denna sommar har vi fått alldeles tillräckligt med tomater
från vårt lilla växthus. Ända till nu. För nu har vi plötsligt för mycket!
Aldrig tidigare har jag fått så mycket röda tomater. Aldrig.
Denna sommar har det varit tomat på smörgås, tomatsås hit och dit och
tomat med squash och ost i ugnen till veckans gröna maträtt...


I dag plockade jag in massor av röda tomater, de flesta är bifftomater.
Några gröna och halvmogna får vara kvar insvepta i duk för event. nattfrost.


Tack och lov kan man googla på nätet när man behöver veta vad man kan
göra med tomatöverskottet... så nu vet jag att det går alldeles
utmärkt att både frysa ner och torka tomater. Och det har jag gjort nu då.
En hög blev frysta, en hög torkade.
Den första högen bara skar jag ner i mindre bitar, satte i en påse
och in i frysen. (Har aldrig prövat på detta tidigare måste tilläggas....)


Den andra högen skar jag i 3-4 cm tjocka skivor och satte på två plåtar, för dom
skulle torkas i ugnen. Jag kör med 50-60 grader, vänder tomaterna några gånger
och har en glipa i ugnsluckan allt emellanåt. Nu har jag ju aldrig torkat tomater
tidigare heller, men jag läste mig till att de skall vara inne i 5-6 timmar så att
de blir riktigt torra. Kan sedan förvaras på burk och skulle vara mycket
 smakrika på tex pajer. Värt ett försök, tänkte jag.
Så här sitter jag nu och vänder tomater i ugnen....

1 kommentar:

  1. Tomatvändardagen nytt begrepp ,fniss .Dimmigt och kallt idag tur att det är slut med sjöutflykterna ,trevlig helg ,nette

    SvaraRadera