lördag 18 maj 2024

De finaste sommardagar!

 Våren var sen i år, det gick så trögt tyckte jag. Men så. Plötsligt. Allt hände på en gång! 

I en veckas tid har vi haft varma solskensdagar och då gick vi från sen vår till tidig sommar!

Från kalt, grått med några snöhögar på skuggiga ställen har nu världen plötsligt blivit grön och så ljuvlig! Det här fotot knäppte jag häromdagen här hemma när vi skulle iväg till vårt sommarparadis. Helt klart är det så att här på landbacken är det både varmare och grönare än där ute i havsbandet. Men tänk ändå: lövsprickningens tid (mössörona).



Vi har tillbringat några dagar där ute vid den blåa fjärden! Det har varit de bästa sommardagarna där ute med sol, ingen vid och inga mygg! Och en hel del jobb....

Jag har storstädat villan efter vintern och det tog en hel dag (inklusive rätt långa matpauser och kaffepauser ute på verandan) och jag har krattat gräsmattor och det tog en hel dag - och det är inte klart ännu... Jodå, det finns en del att ta tag i även därute!


Nu blommar alla påskliljor därute - och det blir tyvärr en kort blomningstid i år.... värmen har två sidor..


Längs det smala vattenflödet/diket Rinilin, som går från insjön Påttin ut i havsfjärden blommar kabbelekorna. Och en del småfiskar har vandrat upp längs vattendraget. Sambon hittade ett stort gäddhuvud där diket rinner ut - det är många som försöker sig på skrovmål med fisk här ute...



En av dem som spanar efter fisk är tranan, igår var den där och vandrade runt i den gamla vassen invid diket. Nu är det verkligen lågvatten pga högtrycket, så det är inte mycket vatten som rinner ut till viken.


Igår eldade vi bastun och då jag satt ute på bastuverandan kunde jag se en molnbank som låg över landbacken mot nordost... Men annars så vackert väder! Bästa sommarvädret! Det tyckte också grodorna som stämde upp med vårkonsert i Påttin och humlorna som surrade runt i blåbärsriset som blommar i sydsluttningen. Till och med liljekonvaljerna hade stora knoppar....

Välkommen ljuva sommartid!

tisdag 14 maj 2024

Sommarvärmen är här!

 Nu, så här i mitten av maj, känns det som om sommaren har anlänt! Denna tisdag har vi sommartemperaturer kring 23 härliga grader - och inte minsta kall nordanvind (enbart ett varmt smekande)! 

Här i huset är vi riktigt Våryra dessa dagar, det är ju ändå vårmånaden maj - trots att dagarna är sommarvarma....

Idag har vi besökt mitt barndomshem där vitsipporna nu blommar inne i fjolårsgräset. I mina unga år, alltså för många många år sedan, fick jag några plantor vitsippor från södra Finland. Dom planterade jag vid mitt barndomshem i en rabatt. Det är riktigt länge sedan sipporna fanns i den rabatten, numera har dessa blommor spridit sig ut i gräsmattan - och in mellan björkarna i skogskanten. Och varje år förgyller de trädgården med fler och fler vita sippor!



Tänk så glad jag blir varje år när dessa blommor kikar fram i fjolårsgräset eller i gräsmattan! Idag rensade jag i alla blomrabatterna - ett jobb som verkligen behövdes.


Igår åkte vi ännu en gång ut till vårt sommarparadis. Där är det massor av löv, kvistar och grenar som skall räfsas bort. Nu hann jag inte med allt igår, för vi satt ju ute på verandan också och njöt av det vackra vädret - sol&blå himmel, ingen vind och inte en endaste mygga! Ja, vi njöt förstås av en bit morsdagstårta också (som hade blivit lite tilltufsad under bilfärden dit ut).

Igår kväll där vid 21-snåret vandrade jag ut längs slättens åkervägar här hemma. Då såg jag "våra" harar (det visade sig vara 2 stycken). Här satt Herr Hare på ängen nära skogen ca 10 m från åkerstigen. Han såg ut att uppmärksamma mig, se öronen - men den satt kvar!

 
Den hade öronen på helspänn, likaså ögonen.... men den var inte minsta rädd för att jag vandra förbi så nära. Den kopplade nästan av efter en stund. Varför satt den kvar, undrade jag...?

Men då såg jag längre ut på ängen där solen ännu lyste. Där satt ju Fröken Hare! Hon satt säkert 50 m in på ängen - och nu fick hon syn på mig... I rekordfart sprang/skuttade hon in i skogen där långt framme...

Men se Herr Hare satt lugnt kvar! Vart försvann Fröken Hare, såg han ut att tänka. Nää, han var inte minsta intresserad av mig! Jag antar att han skuttade efter Fröken Hare efter en stund när jag vandrat vidare...

måndag 13 maj 2024

Under veckoslutet friade vi Morsdag

 Idag är det måndag och äntligen har vårvärmen svept in över landet. Och vilket innehållsrikt veckoslut vi har bakom oss! Jag hade massor av foton i kameran och massor av trevliga minnen från de senaste dagarna! 


Igår, andra söndagen i maj, firade vi Morsdag här i landet. När sonen och hans sambo kom hem hade de en vacker orkidé med sig i ett stort paket. En strålande solskensgul blomma, tack! Vår farmor kom också ut och så satte vi oss till bords för att äta maten och sedan smaskade i oss nästan en hel tårta till kaffet. Sedan åkte ungdomarna vidare till nästa morsdagsfirande och vi gick över till farmor i granngården för mera firande. Nu var vi fyra generationer samlade och det var en del hopp och skutt och mera kaffe förstås....



 På fredagen var vi in till staden på Körfestivalen. Det sjöngs nästan i varje hörn av staden och inne i Rewell Center var det konsert non-stop hela eftermiddagen. Sambons kör skulle också uppträda och när de stämde upp satt bla M och jag i publiken och lyssnade. Sedan gick vi alla tre på kaffe med dopp på ett av stadens caféer.

På lördagen träffades vi barndomsvänner igen och vi blev bjudna på god mat hemma hos A, men mera om den träffen senare. Till kvällen åkte sambo och jag ut till vårt sommarparadis nu när vägen är öppen och vi inte behöver vandra igenom skogen.

Där ute var det full fart på sjöfåglarna. Flera skrakar simmade omkring i vår lilla vik....

Ute på havsfjärden rörde sig två svanar sakta fram över vattnet, men så kom plötsligt ännu en hane och då blev det livat....



De båda hanarna borrade upp sig och jag försökte hinna med att zooma in spektaklet där ute på fjärden. Slutligen efter minst en halvtimme gav den ena hanen sig iväg och svanparet kunde åter lugna ner sig. Ja, hela omgivningen lugnade ner sig...

 


Nu vågade sig alla de övriga fåglarna ner från sina stenar där de suttit och beskådat skådespelet med svanarna ute på fjärden ... Det var en så stilla och vacker kväll där ute, inga andra villagrannar hade kommit ut till sina villor. Slutligen bestämde vi oss för att åka hem till natten i alla fall.



Så vackert i solens sista strålar, nu när bönderna har börjat med vårbruket så att det dammar där ute på slätten! Och vilka vackra dagar vi har haft (men jag orkade inte vänta på att norrskenet som skulle visa sig).


fredag 10 maj 2024

Vårvindar friska, leka och viska...

 De två senaste veckorna har vi haft röda dagar mitt i veckan (onsdag förra veckan var det ju 1:a maj och igår torsdag firade vi Kristi hinmelsfärdsdag med en helgdag), nästan så man inte vet när det är helgdag och när det är vanlig vardag.... Nåja, här är alla dagar lika, jobbar vi så jobbar vi oberoende av helgdag eller inte - och däremellan är vi lediga. Idag är det fredag, vardag och för oss lite av en klämdag. Idag blir det besök på Körfestival inne i staden.


Vårvärme har lyst med sin frånvaro de senaste dagarna. Vi har haft soligt och vackert väder, men den där härliga vårvärmen den har inte velat infinna sig. Veckans nätter har bjudit på nattfrost. Men inte natten som just passerade, för då hade vi lite regn. Idag är solen här igen och vinden har fixat bort allt det våta. Videbuskarna/sälje blommar och humlorna surrar (trots att jag inte lyckades få dom med på fotot).


Redan för några dagar sedan började det grönska i häggen invid växthuset. Ute på åkrarna ståtar andra årets gröna kumminväxter. Och alla dessa har klarat nätter med -6 grader och stekande vårsol....Bravo!

Här hemma blir det ofta våfflor till middag eftersom jag behöver åtgång på alla ankägg. Ja, och så har jag en del äppelsylt kvar från förra sommaren. Livet går vidare, eller rättare sagt virvlar det vidare idag!

"Vårvindar friska, leka och viska

Lunderna kring likt älskande par

Strömmarna ila, finna ej vila

Förrän de djupet  störtvågen far."


tisdag 7 maj 2024

Porslinshyasint

 Så här på våren går jag runt i trädgården och kollar till mina blommor. När snön smälter dyker mina krokusar upp lite överallt. Sedan är det dags för scillorna som lyser upp på många ställen i gräsmattan, för de finns inte längre i rabatterna. Och samtidigt börjar mina vackra ljusblåa porslinshyasinter blomma...

Först bekänner de färg i solen mot garageväggen. Sedan är det dags för blomning i rabatten mot norr.

Dessa små lökar tog jag för något år sedan från en gammal trädgård och de trivs här i vårt kalla vårklimat. Porslinshyasinten blir runt 10 cm hög med några gröna avlånga blad som nästan är i höjd med blomstängeln. Den har sitt ursprung i Turkiet, Kaukasus, Libanon och norra Irak (där de växer vilt på höglänta ängsmarker), och tänk dessa blommor har för länge sedan hittat vägen till våra breddgrader och nu förgyller de våren här i min trädgård! 

De första små lökarna började blomma för 1-2 veckor sedan när vårvärmen kom - och eftersom vi fick svalare väder så blommor dom ännu!


måndag 6 maj 2024

Nu är bastusäsongen inledd!

 Sent på lördag eftermiddag åkte vi ut till vårt sommarparadis. Efter flera varma dagar ute på vedbacken kände vi för att äntligen skrubba av oss dammet i vår sköna bastu där ute vid havsfjärden. 

Nu fanns ingen is längre där ute vid vårt sommarparadis. I lördags blåste en kall nordlig vind och den is som ännu låg i strandkanten "försvann" under kvällens lopp. Oj så mycket blått där ute!

Medan jag ställde mig vid spisen inne i villan för att fixa till dagens middag började sambon elda i bastun. Så när vi hade ätit klart då var vår vedeldade bastu varm! Och jag säger då det, finns inget skönare än att kliva upp på bastulaven i en 80 gradig värme! Jag slängde vatten på de heta bastustenarna och fick den där riktigt härliga ångan (löylyn på finska) och där satt jag länge länge och bara njöt, innan jag tvättade av mig dagens jobbdamm...

Sedan satt vi ångande varma inne i bastukammaren och titta ut på fjärdens vågor. De var så rogivande att titta ut på vågorna som rullade in mot strandstenarna... (Och de två trollsländorna som är fastsatta på väggen fastnade på bild.)


Sedan satt jag en lång stund ute på verandan i kvällssolen och njöt av den klara majluften. Ännu i lördags fanns vårvärmen kvar, sedan har det ju blivit lite svalare i luften... 



 En vacker sorgmanel flög omkring och denna praktfjäril såg allt lite våryster ut. Nu hade vårvärmen lockat ut de vackra fjärilarna. 

När skymningen började sänka sig bestämde vi oss för att åka hemåt. Bastusäsongen är härmed inledd - dock inte övernattningssäsongen. Härliga sommarsäsongen ute vid vårt sommarparadis!