söndag 5 maj 2024

Fredagens vackra solnedgång

 Fredagkvällen bjöd på en vacker solnedgång. Några tunna moln hade dragit in från havet och himlen färgades vackert röd. 



Där stod jag och knäppte massor av foton...


Sedan sade jag "God kväll!" och gick in igen!


fredag 3 maj 2024

På visit

 För några dagar sedan hälsade vi på i en tjusig nygammal lägenhet. Hit hade en ung dam flyttat och fått högt i tak och massor av härligt svängrum. Så roligt att hälsa på hos dig och se alla dina nya fina kvadratmetrar!

Vi började med husesyn igenom hela lägenheten. Eftersom några nya möbler ännu står på önskelistan kändes både vardagsrummet och gästrummet/arbetsrummet lite luftiga, men det kommer att bli så hemtrevligt!

I sovrummet med de förtjusande blommiga tapeterna hade en ny fin mörkgrön säng flyttat in. Och ovanför sängen fanns denna fina tavla från Astrid Lindgrens värld...


Pianot var förstås på plats och den bedårande Banksy-tavlan förtrollar ju vem som helst!

Efter husesynen satte vi oss vid kaffebordet i köket och mumsade på en del godsaker.... Och där satt vi riktigt länge...


Jag hade köpt en kaffetermos och en blomma som inflyttningspresent. Jag hoppas termosen kommer väl till användning och så hoppas jag att den rosa orkidéen kommer att trivas någonstans i lägenheten!

Tack för oss och tack för kaffet! Hoppas du kommer att trivas - eller det gör du ju redan...!


torsdag 2 maj 2024

Som jag längtat ut till havet...

 Så här på våren längtar jag alltid ut till vårt sommarparadis. Och igår kväll åkte vi ut för att kolla till husen. Eftersom vägen är avstängd så här på våren pga menföre måste vi vandra igenom skogen en bit för att komma fram till vårt ställe. Men oj, så härligt att vandra där ute vid havet i den rena klara kvällsluften, som dagen till ära var riktigt varm!

Där ute var fjärden delvis istäckt ännu. Men isen såg blå ut där ute och här inne i viken var den vit och rätt tjock. Det var lågvatten.



Jag vandrade runt längs stranden och kollade isen och det blåa vattnet därute. Några svanar och tranor höjde sina röster där ute på fjärden och deras sångröster hördes lång väg...

Här ute hade mina påskliljeknölar redan stora knoppar. Oj så härligt det blir om några dagar när det kommer att lysa gult längs hela vägen!

Nu blommade endast några hästhovar/tussilagon bland alla fjolårslöv.



Luften är helt annorlunda där ute, så klar om kvällen. Nere i vattnet, i Påttin, höll grodorna kvällskonsert. När jag närmade mig dök dom ner under vattnet, men efter en stund var konserten igång igen...

Vi stannade endast en stund där ute, men så skönt det var! Så vandrade vi tillbaka igenom skogen och åkte hem innan solen tog adjö av dagen.


onsdag 1 maj 2024

Glad 1:a maj, Våren är här!

 Denna 1:a maj-dag skiner solen från en klarblå himmel och nu är Våren, den med stort V, äntligen här!


Nässelfjärilarna flyger omkring bland tibastbuskens doftande blommor. Fjärilarna solar sig och blommor sprider förföriska dofter!


Nere på marken strävar vårtrötta och gamla insekter omkring och i fjolårsgräset tittar de första blåsipporna fram! Våren knackar på och nu går det med fart!

Mannen i huset sjunger in Våren på 1:a maj festen vid Stundars medan jag plockar fram mjöd och munkar att mumsa på här hemma. Idag firar vi att Våren är här!

Glad 1:a maj till er alla!

tisdag 30 april 2024

Valborgsmässoafton och adjö till april månad

 Så skiner då äntligen vårsolen och det är sista april - valborgsmässoafton!

Det är varmare än på länge (trots att den riktiga sommarvärmen inte har infunnit sig här ute mot det ännu så kalla havet). Jag har just klivit ut ur förkylningsbubblan och snart är det dags att börja fixa i trädgården. Men ännu är det lite snö här hos oss på gräsmattan och i vissa rabatter, så jag kan vänta ännu några timmar/dagar.... för vintern den är seglivad detta år.

En stor skock med grönsiskor sökte föda invid vägen igår kväll (och även nu ikväll). Grönsiskan är en liten fågel - och den är snabb i rörelsena så lite svårt att få till en bild. 

Idag skiner solen och alla småfåglar kvittrar omkring här i skogen. Många söker bomaterial i vår bruna gräsmatta...nu går vi mot våren med stormsteg!

April månad har annars varit en vintrig månad. Snön smälte relativt snabbt under några dagar och då fylldes åar, älvar och bäckar med vatten (åkrar och ängar blev också vattenfyllda...). Flyttfåglarna anlände - men så blev det kallare dagar. Det blev dagar med snö och snöblandat regn. April har varit en mestadels gråmulen månad - men idag skiner äntligen solen! Vårsolen! Våren är här! Och hästhovarna (som i Sverige kallas tussilagon) blommar som gula solar!

Inrikespolitiskt har månaden varit rätt turbulent efter regeringens förslag på nedskärningar i staten utgifter. De vill höja momsen och skära i olika bidrag, på sjuk- o hälsovårdsutgifter (med bla nedlagda joursjukhus/bb), på ungdomarnas läromedel och på fackförbundens politiska strejkdagar osv.... Undra på att många klagar, som bla fredsorganisationerna som kommer att bli utan statliga stödpengar. De senaste dagarnas rabalder har gällt den Sannfinländska riksdagsmannens karaokebesök som slutade med att han sköt med skjutvapen på allmän plats (ett riktigt lågvattenmärke). På den trevligare sidan av händelser kan vi räkna att rikets president Stubb med fru har varit på sitt första officiella statsbesök till Sverige. Han charmade svenskarna - och det svenska kungahuset och konstaterade att han kände sig som en riktig svensk (som den finlandssvensk han är).

Ute i världen är det samma elände som tidigare. Krigen fortsätter i Ukraina och Gaza, och mera stödpengar är på kommande för detta krigsskrammel. För varje dag som går känns det lite närmare ett tredje världskrig....Dagen efter att Iran sänt en drönarattack över Israel höll världen andan, men det lugnade ner sig - tillfälligt eller inte det lär tiden utvisa.  I "världens största demokrati" (Indien) är det val och över 900 miljoner människor kan rösta. Och i USA har en av rättegångarna mot republikanernas presidentkandidat Trump startat. Det behövs inte mycket för att det kan spåra ur lite överallt....

Men här hemma skiner vårsolen och idag kan jag önska er alla Glada Vappen/Glad Valborg!🌞




måndag 29 april 2024

Förkylning och väntan på våren

 Nu har jag varit förkyld i en vecka, så nu får det räcka, tack! Min förkylning hade kanske gett med sig tidigare men så härom dagen blev jag plaskvåt och riktigt kall innan jag var hemma igen och kunde byta till torrare kläder....  Så här har det blivit inomhusdagar och middagsvila för egen del.

I morse kände jag mig som dessa torkade rosor. Jag hade lite feber och en hjärna som kändes som ett torrt virrvarr. Nej, inte vill jag ju ha förkylning nu när våren äntligen börja knack på! För vet ni - idag föll det inte snö, utan regn....! 

Kanske jag är helt kry i morgon när förhoppningsvis solen och lite varmare väder är på ingång! Nu bestämmer jag mig för att febern är borta i morgon! Basta!


lördag 27 april 2024

Veterandagens ordspråk

 Idag firas Den nationella Veterandagen med fest i Botniahallen, Korsholm. Dagens talare är rikets president Alaxander Stubb, som tillsammans med sin fru charmade Sverige i veckan. Tack veteraner för att ni gav er ungdom för att ge oss vår frihet!

 

Tänk om vi människor kunde

- förlåta istället för att förakta

- ge istället för att ta

- älska istället för att hata

Vad underbart det vore!