Våra rikssvenska gäster hade på nätet läst om Kyrön distillery i Storkyro och var intresserad av en rundtur dit ut. Vi hittade en engelskspråkig guidad rundtur via nätet som skulle ske på lördagskvällen, så vi bokade in oss för en info-kväll i Isokyrö!
Eftersom F under sin tid i Paris hade kollat in vintillverkning i Frankrike var hon nu intresserad av hur tillverkning av gin och whisky gjordes i Finland.
När vi var hemma på lördagen sken solen så vackert - men när vi närmade oss Storkyro till kvällen hopade sig molnen på himlen och precis när vi parkerade bilen vid distilleriet föll de första regndropparna just över Kyro-landet (inte hemmavid).... Men det var endast en kortvarig skur, så vi tyckte att det inte gjorde något!
Distilleriet ligger i Storkyro andelsmejeris gamla vackra stenfastighet invid Kyro älv. Här i mejeriet började man tillverka den för finländska förhållandena kända osten Oltermanni. Den vackra stenbyggnaden byggdes 1908 och mejeriet lades ned år 2008. Kyrö Distilleri comp övertog fastigheten år 2014 och började wisky-tillverkning år 2017.
Vi var lite tidiga så vi beslöt oss för att se oss runt i distilleriets restaurang och i omgivningen innan vi skulle gå på rundtur..
Eftersom det fanns en hel del matgäster inne i distilleriets restaurangen ville jag inte fotografera just där inne, så vi vandrade vidare till det lilla caféet som fanns ute på gårdsplanen (fotona från Fiini i förra inlägget är tagna just där, så nu vet ni var det caféet finns!). Vi tog även en sväng ut till minnesmärket över det stora slaget vid Napo (Napue på finska) den 19 februari 1714, en mörk tid i vår historia....
Därute blev det en snabb historielektion om det stora nordiska kriget och ryssarnas härjningar....
Så blev det äntligen dags för rundturen inne i de två byggnaderna där Kyrö har sin tillverkning. Vi var ett helt gäng med intresserade besökare som deltog i rundturen på engelska den kvällen.
Rundturen började i den nybyggda byggnaden där whisky-tillverkningen numera sker. Vi hade en glad och trevlig guide som började med att berätta hur allting började med vännerna som satt på bastulaven på andra sidan Kyro älven och såg på de gamla mejeribyggnaderna - och bestämde sig för att börja tillverka starkare drycker där sädesslaget råg spelar en viktig roll. Företaget grundades 2012 och Kyrö använder finländsk råg för att producera råggin och rågwhisky. Ett av deras mest kända märken är Napue gin.
Vi fick följa med runt i de skinande rena lokalerna och slutligen fick vi lukta på whisky i tre olika mognadsprocesser....
Observera: vi smakade inte! (starka drycker hör inte till mina favoriter, men det är alltid intressant att få veta mera om framgångsrika företagshistorier....).
Så gick vi över till den gamla byggnaden och in i lagringsutrymmet för olika tunnor. Här berättade vår guide inspirerande. Naturligtvis kunde vi deltagare ställa frågor och hon berättade villigt om allt möjligt och de utländska gästerna var så nöjda.
Sedan fortsatte vi in i utrymmet för gintillverkningen (och där fick man inte fotografera). Där inne fick vi lukta och titta på de olika smakämnena som tillsattes vid tillverkningen av Kyrös tre olika ginsorter. Spännande!
Slutligen kom vi fram till avdelningen där gindryckerna tappades upp i olika buteljer. Vi fick lära oss om allt från det hantverksmässiga som förekom i företags början till nutidens maskinella metoder.
Tack för den intressanta rundturen! För den som ville kunde man nu anmäla sig till en smak-runda, men vi bestämde oss för att avstå och istället åka hemåt.
Nu tittade solen åter fram mellan molnen och våra svenska gäster kom på hemresan överens om att inhandla lite Napue gin från Kyrö på färjan hem till Sverige....
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar