söndag 23 mars 2014

Pulled pork

Ibland känns det berikande att bjuda in några kära vänner på en matbit.
I all enkelhet. En kvällsträff. Jag är inte den som planerar flera dagar i förväg vad jag 
skall bjuda på, det brukar bli lite mat av det jag har hemma i kyl och frys.
Fast igår fick jag allt lov att göra en vända via mataffären, jag hade ingen
sallad hemma, och inget bröd heller för den delen.


I går bjöd jag på den enklaste av bjudrätter, nämligen pulled pork. För en köttbit
av gris hade jag i kylskåpet och fyra timmar hade jag på mig innan matgästerna skulle
komma. Jag tycker om mat som sköter sig själv i ugnen, medan man kan göra annat
istället. Som att göra potatismos, sallad och stekt blomkål . Dessutom gjorde jag en 
paj på rökt röding, en fisk som jag också hade i kylskåpet. Pajen gräddade jag i 
ugnen samtidigt som köttet. Som ni vet är jag förtjust i lättlagad god mat,
så här kommer mitt recept på köttet:
Pulled pork
1 1/2 kg benfri fläskkarré
2 tsk salt
nymald svartpeppar
2 gula lökar
1 vitlök
1 flaska rökig barbequesås, ca 500 gr
Sätt ugnen på 125 grader. Gnid in köttet med salt och peppar. Lägg
i gryta med lock. Skala och klyfta löken och lägg runt om. Häll på
bbq-såsen så det täcker kött och lök. Tillagas i nedre delen av ugnen
ca 5 timmar.
Nu håller jag mig inte till receptet till punkt och pricka, utan bara ditåt. Men
gott blir det och enkelt är det. När jag gräddade pajen körde jag upp ugnsvärmen
till 200 grader och det gick fint det också.


Det blev mycket skratt kring bordet. Vi kunde inte låta bli att titta på
Smoukahontas Youtoube-filmer. Både den med imiterade språk och den med
olika melodichanger. Det är Sara Maria Forsberg, en 19-åring från Jakobstad som
både pratar nonsens så att det låter äkta och sjunger så att man både känner
jazzens och operans äkthet. Den första videon, den med de olika språken hade setts
nästan 10 miljoner gånger i går kväll, och det bara på någon vecka! Nu skall
jäntan erövra USA och åker över dit om några dagar.
Vi avslutade kvällen med kaffe och kladdkaka med vispgrädde.
Som bomull kring lilla magen fram på kvällskvisten.

4 kommentarer:

  1. Pulled pork...det är gott det!! Nästan lite som nya trendens taco...man sitter och äter en massa småplock till, bra bjudmat. Och kladdkaka, säg den som tackar nej till det??
    Ha en skön söndagskväll!!
    Kram kram

    SvaraRadera
  2. Det här med pulled pork har ju blivit jättepop! Har inte smakat på det själv men vet att våra ungdomar (makens vuxna barn i Sverige) gillar rätten. Ska läsa vidare lite här hos dig nu då jag hittat hit!

    SvaraRadera
  3. så gott det ser ut.. Jag har inte testat pulled pork själv men syrran i sverige har gjort det många ggr..o gott ät det säger hon ..Ja jisses den tjejen hon blev berömd.. haha inte vet man vad hon kan säga..det kan ju va nått ord som är rätt..o vete fåglarna då vad det betyder, haha

    SvaraRadera
  4. Pulled Pork är väldigt inne nu. Det ska våra äldsta elever bjuda på när vi har middag i skolan på fredag kväll.
    Och ja, Sara är ett bra bevis på hur man kan bli berämd på kort tid blott att man har en fiffig ide' och bjuder på sig själv.
    Ha en bra vecka!

    SvaraRadera