fredag 3 augusti 2012

Hallon- och blåbärspaj

Så var det fredag igen. Tänk, ännu en arbetsvecka avklarad, det är nästan
samma fart som på semesterveckorna... Nu skall det ändå bli skönt med några 
lediga dagar. Tyvärr ser det inte ut att bli så fint väder,
det blir troligen mest regn här hos oss. 

Igår kväll fick vi också regn i flera timmar. Ett stilla sommarregn.
Kvällen var som gjord för att baka något, det blev en hallon- och blåbärspaj.
Enligt ett recept som jag skrev in i mitt "Recepthäfte" när jag var i 15-årsåldern.


Igår kväll gjorde jag dubbel sats, det blev en hel långpanna.
Här är receptet som passar för en vanlig pajform, det går som 
sagt att dubbla satsen, så får man dubbelt så mycket gott...

Deg:
100 gr smör (eller margarin)
2 msk socker
1 ägg
1 tsk bakpulver
2,5 dl vetemjöl

Fyllning:
ca 4 dl färska bär, tex hallon, blåbär 
eller delade jordgubbar
2,5 msk socker
1-2 tsk potatismjöl

Rör ihop matfett och socker. Tillsätt ägget och mjölet 
blandat med bakpulvret. Platta ut degen i en pajform.
Grädda i ca 8-10 min, 200-225 grader.
Lägg bären över degen. Blanda socker och potatismjöl och
strö över. Grädda ytterligare ca 5-7 min.


Pajen kan med fördel ätas som den är, eller så tillsammans med glass
eller vispgrädde. Jag tog både blåbär och hallon från frysen...

Så där vid 22-tiden igår kväll tittade solen fram, just innan den gick ner
bakom skogstopparna. Solstrålarna glittrade i kornfälten, hela världen gick i rosa.




"Är man avslappnad nog 
att sitta och titta på en nyckelpiga,
slipper man äta magmedicin
till hösten"
Ernst Kirchsteiger

Ha en skön fredagskväll!


2 kommentarer:

  1. Åh, den där pajen ser smarrig ut! Och jag som försöker hålla igen...
    Ha en fin helg!
    /Anna-Karin

    SvaraRadera
  2. Synd att det är dåligt med hallon häromkring............. men ska testa receptet. Det ser såå gott ut!
    Vilken fantastisk bild av solnedgången!!
    Kram
    //Ingemar

    SvaraRadera