söndag 5 oktober 2014

Rå blåbärskaka och limpbakning

Vi är ju ett gäng pysseltanter som hittar på allt möjligt.
I går stod limp-bakning på programmet. 
Vi strålade samman hemma hos M och med oss hade vi mjöl, frön, kryddor och 
brödformar.Ett och annat recept hade vi letat fram på nätet och från tidningar. 
Genast satte vi igång att röra ihop våra limpor. I år kollade vi att sex
olika limpformar rymdes i ugnen om vi körde med varmluft.
(Inte som förra hösten då vi fick ta flera degar med oss i bilen och åka
iväg till nästa hus med varm ugn....)


Jag rörde ihop en smet med semlemjöl, pumpa- solros- och linfrön samt
lite ljus sirap och matsoda (bikarbonat). Klick, tog en bild. Och så 
blandade jag ut med turkisk yoghurt. Det blev en GI-limpa.


Här har en skål med lingonlimpor just åkt in i ugnen och nästa skål
med maltbröd står på tur. Lite som ett löpande-band-bageri faktiskt.


När alla våra limpsmetar var klara och inne i ugnen tog vi bagare
oss en kaffepaus. Naturligtvis hade vi hembakta kanelbullar med lite extra
fyllning på bordet på Kanelbullensdag. Dessutom hade värdinnan gjort en 
rå blåbärskaka. Det var dags för lite rawfood. En kaka, eller borde man säga paj, helt utan
socker, spannmål, mjölkprodukter och ägg. Dessutom behövdes ingen ugn eftersom
kakan skulle in i frysen. En underbart god och nyttig kaka, receptet se här .
En kaka som är rik på antioxidanten antocyanin som ger bättre 
syn och stärker minnet.
Vilken hit!


Hela huset fylldes med förföriska dofter. En efter en tog
vi ut våra limpor och sedan blev det dags för provsmakning.
Underbart gott när brödet är så där alldeles färskt så att 
smöret glider ner mellan fingrarna: Mums!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar