onsdag 28 november 2012

I dag bjuder jag på en limpa

Jag tycker om mörkt bröd. Gärna bröd som innehåller råg.
I söndags bakade jag några mörka limpor.
Limporna blev speciellt goda av fikonen, det knastrar
så där härligt när man tuggar på fikonfröna....
Får jag lov att bjuda på ett gott fikonlimprecept?
Perfekt till julbordet!


Receptet ger 2-4 bröd, jag gjorde 3 st (dom fyllde en hel plåt).

2 dl kaljamalt
4 dl vatten
3 1/2 dl surmjölk (piimä)
2 tsk salt
50 gr jäst (utröres i 1/2 dl vatten, 
jag använde 4 påsar torrjäst à 11 gr)
1 dl sirap
6 dl rågmjöl
ca 8 dl vetemjöl (eller jästbrödsvetemjöl)
1 dl solrosfrön
1 påse fikon (200 gr)
50 gr smör
Till pensling: 1 ägg, solrosfrön

Deg:
1. Koka upp vatten i en vattenkokare (kastrull går lika bra).
2. Mät upp kaljamalt i en degbunke och häll över kokande vatten.
Tillsätt surmjölk och låt svalna till 37 grader.
3. Rör ut jästen i lite vatten (1/2 dl) och häll ner i degspadet som bör vara 37 
grader, dvs fingervarmt. Jag använde torrjäst och blandade ner jästen 
tillsammans med mjölet.
4. Rör ner salt, sirap och rågmjöl.
5. Skär bort den skarpa delen på fikonen och skär i bitar.
6. Blanda fikon och solrosfrön med hälften av vetemjölet och 
 tillsätt under omrörning.
7. Knåda in mjukt smör (smält smör går också bra) och resten av mjölet.
Låt degen jäsa under bakduk under 30 minuter.
Utbakning:
8. Baka ut 2-4 limpor och låt limporna jäsa på plåten. 
Värm ugnen till 200 grader.
9. Nagga limporna och pensla med uppvispat ägg. Strö över solrosfrön och
grädda limporna 50-60 minuter. Pröva knacka på limpans botten för 
att se om brödet är klart. Brödet skall låta ihåligt.


Nu har jag 2 limpor i frysen, det blir bra att plocka fram till julbordet.
Den ena limpan åt vi upp direkt! Gott med bara lite smör på, mmm...

Idag har vi haft minusgrader hela dagen och  nordostligvind som blåste igenom
märg och ben. Man är ju så ovan, efter veckor av värmegrader... Så kallt var det!
Snön har visst fallit i södra delen av landet, men ser man på väderkartorna på
nätet, lovas det snö här hos oss först till helgen. Vi får se....



4 kommentarer:

  1. säkert gott men för mycket jobb för mig .Har kört med bikarbonat limpor nu som det tar 5 min att röra till .kram Nette

    SvaraRadera
  2. Du kaljamalt d vet jag inte vad det är...ä d bara vanligt öl ???
    Annars så låter det ju riktigt gott och i min smak...
    Tackar å bockar för receptet...

    Jodå jag brukar få tomtar om barnen är ute å reser så jag har många långvägatomtar.
    Annars blir det inte så många nya nuförtiden, jag har ju som sagt en hel del !!!

    Tjingelingen.

    SvaraRadera
  3. Kaljamalt, det är som mjöl, tillverkningsämnet är råg. Jag köpte Memma-och brödmalt, en sort som tillverkas av Laihian Mallas.

    SvaraRadera
  4. Mumsigt värre...tack för recept..och tack..jag tar en bit och önskar dig en finfin dag, vännen ;)
    Ann-Louisekram <3

    SvaraRadera