torsdag 11 januari 2024

Turisttips: Storkyro del 2



 Igår tipsade jag om 1700-talsmarknaden i Storkyro som ordas varje år under det andra veckoslutet i  augusti. Men det finns ju mycket mera att upptäcka i Storkyro ( på finska Isokyrö)

 

Som jag skrev om igår är den gamla stenkyrkan vid Kyro älvens strand byggd mellan 1513-1533 och denna kyrka är den mest betydelsefulla historiska sevärdheten i hela södra Österbotten. Här fanns en kyrka i trä innan - och enligt skylten vid vägen noteras årtalet 1304 för denna kyrka, men eventuellt byggdes den redan i slutet av 1200-talet.... Det mest betydelsefulla i stenkyrkan är väggmålningarna som kyrkoherde Jacop Geet lät måla på 1560-talet med sina egen pengar. Väggmålningarna innehåller 114 bilder i tre rader på samtliga väggar, texten är på svenska. Kyrkan är öppen sommartid.

Invid kyrkan finns en stor röd gammal bod, här inne finns en utställning som berättar bla om det förödande slaget på Napo slagfält år 1714 (alltid öppen under marknadsdagarna). Finland hörde ju då till Sverige men den ryska hären förde krig mot Sverige och var på väg mot Vasa.... Den svensk-finska hären beslöt sig för att möta ryssarna utanför Vasa - och det blev i Storkyro. Endast någon km från stenkyrkan, i byn Napo (Napue på finska och Lappola på ryska) stod ett blodigt slag en kall vinterdag den 19 februari 1714. Det var det sista stora fältslaget i det s.k. Nordiska Kriget (åren 1700-1721). Krigslyckan svängde, än hade den ena sidan övertaget än den andra. Ryssarna var överlägsna i antal och slutligen vann de slaget. Slaget varade i 2 timmar och under den tiden stupade 4.500 soldater. Efteråt använde ryssarna den gamla stenkyrkan som stall för sina hästar.....

I Napo by finns detta minnesmärke rest över striden. Här i våra trakter hade en mansperson från varje gård kallats in till slaget, där stod de på slagfältet utan krigsutbildning med liar, påkar och störar som försvar.... Två av mina släktingar, far och son i rakt nedstigande led, tillfångatogs i slaget och fördes till Ryssland.  Frid över deras minne och över alla de som stupade just i det slaget (och i alla andra slag i dagens krigiska tid!)

Mellan stenkyrkan och minnesmärket över slaget i Napo ligger idag Storkyro centrum och en bit mot Napo ligger Kyrö Distillery som tillverkar starka drycker. Den gamla byggnaden var tidigare ett andelsmeijeri, där man började tillverka den kända osten Oltermanni. Distilleriet ordnar rundturer på flera olika språk samt smakprovningar, här finns även en matrestaurang som har öppet sommartid (endast lördagar nu på vintern). På området finns också ett trevligt sommarcafé och en lantbruksmuseum. 

Nu vill jag tipsa om att åka vidare till Orisberg, där det finns en av Österbottens få herrgårdar. Här i Orisberg grundades det första stångjärnbruket i Österbotten år 1679. Herrgården byggdes i början av 1800-talet och idag idkas här lantbruk. Här finns en intressant kyrka och klockstapel ritad av en av Finlands mest berömda arkitekter, nämligen Engel. Ute vid den konstgjorda sjön vid kyrkstapeln förlovade sig vår mest kända kompositör Jean Sibelius...

 

Om du åker vidare mot kommunen Ylistaro måste du göra en avstickare till Levänluhta, en av de mest spännande platserna i Storkyro! Här ute på en åker finns en gravplats, en källa där man hittat 98 st kvinnor och barn begravda i vatten (även ben av hästar och nötkreatur). Denna begravningsplats är en av de mest sensationella fornminnesplatserna i Finland, ja nästan i hela Norden. 

Man har daterat fynden i denna grav till år 300 - 500 e Kr (alltså för över 1.500 år sedan!) och de nya rönen visar att dessa människor var av finsk-ugrisk härkomst, troligen samer. På våren färgas vattnet i källan rött - det röda beror på järnoxid som finns i marken här! Och på hösten fyller löven källan med gula löv...

Dagens inlägg avslutar jag med att återvända till den gamla stenkyrkan i sin historiska miljö. Storkyro är en kommun som gränsar till staden Vasa, men jag vet att det finns många som aldrig besökt alla de historiska intressanta platserna som finns i grannkommunen!


Bredvid den gamla kyrkan finns en gammal stor bondgård, som idag är ett museum. Under marknadsdagarna är museet öppet och här ordnades ett café med sittplatser både ute och inne....

Under 2023-års 1700-talsmarknad kände vi för en kopp med kaffe här inne bland vävstolarna i den stora bondgården. Tyvärr var bullarna slut för dagen, så vi valde en limpsmörgås med ost, skinka och saltgurka. Det var vardagligt och riktigt mums!

Trevlig upptäcktsresa - kanske det blir flera som gör en intressant historisk turistresa till Storkyro under  sommaren 2024!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar