måndag 22 januari 2024

Framtidsfrågor, lika dystra som dagens blötsnö....

 World Economic Forum hölls i Davos, Schweiz för några dagar sedan (15-19.1.2024). Det här är ett forum där eliten av experter, företagsledare och politiker samlas för att diskutera De Stora Världsekonomiska Frågorna. De senaste åren har klimatförändringarna varit på tapeten som ett av jordens största hot - även kortsiktigt. Men inte i år. I år blev rangordningen en annan!

I år ansåg WEF att spridningen av falska nyhetsuppgifter är det största kortsiktiga globala hotet. Större än tex extremväder, samhällelig polarisering, cyberhot och väpnat våld/krig. Med hjälp av AI (artificiell intelligens) kan vi utsättas för massproducerad falsk information. Vad skall vi människor tro på? Finns det demokratiska, oberoende medier? Eller utgör diktatorernas idéer den sanning som gäller idag och imorgon?

År 2024 är ett historiskt Supervalår. Det är nu oron för att den snabba utvecklingen av AI-verktygen kan förvränga verkligheten. Vi utsätts för desinformation och "fake news". I år är det olika val i 76 av världens 195 länder.  Under året röstas det i presidentval (förutom i Finland) även i  stora länder som bla Mexiko, USA, Indonesien och Ryssland. Dessutom verkställs olika andra val i alla stora länder, vissa val är demokratiska andra val görs av en diktator eller ett parlament. Här i Europa har vi EU-val under sommaren.

 I min ungdom läste jag boken "1984" av George Orwell. Den brittiska författaren och journalisten Orwell skrev romanen år 1948 och den handlar om ett samhälle styrt av en oligarkisk totalitär diktator. Jag minns att jag tänkte att nej, inte kan det finnas kameror som övervakar samhället överallt... Men det har det ju redan funnits i många år och ingen reagerar nästan längre... De senaste åren har jag läst olika framtids-romaner som beskriver de icke-mänskliga figurerna (typ AI-människor) som styr våra samhällen, våra länder, vår värld. Visst känns det oroväckande att tänka sig att någon "störd diktator" kan instruera AI att verkställa åtgärder för att likrikta, omyndigförklara, infånga oss människor. Vad kan dessa icke-människor göra emot oss? Kanske vi blir en utdöende art....? Nej, vi är väl inte riktigt där än -  men i framtiden; hur blir det då?

Dagens foton knäppte jag (från min ännu så  länge trygga värld) i lördags när kylan höll oss i sitt grepp. Idag har vi +grader och en hel del blötsnö. Vädret förändras från dag till dag....


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar