torsdag 4 januari 2024

Vad säger Bondepraktikan om januari månad?

 Den bitande kölden fortsätter här hos oss! Nu har vi haft runt - 30 grader i en veckas tid. I morgon utlovas ännu kallare - men sedan ser det ut att svänga och bli mer humana temperaturer igen.

När jag bodde i Umeå köpte jag boken "En liten Bok, som kallas Bonde Praktika eller Wäderbok innehållandes Några sköna Reglor, huruledes man skall känna och lära årsens lopp, alltid warandes, år ifrån år." Texten i upplagan följer 1875-års upplaga (nytryck år 1978). Därför tänkte jag i år referera vad boken spår inför innevarande år.



"JANUARIUS  Thorsmånad

Blifwer himmelen röd på morgonen Nyårsdag, Då blifwer det år stor sorg och klang. Stor krig det år wi visserligen få. Det betyder mycket owäder också, om Solen Vincenttii (29 Jan.) klar skin, Det betyder det år wäxa mycken win. Skin Solen S. Pauli dag klar (25 jan), Det betyder visst ett fruktsamt år, Men blifwer det regn eller snö, Då få wi ett medelmåttigt år att se, Men ser du mycket mörkt den dag, Då må du hjertelig till Gud ropa, Och bedja honom om hjelp af all din nöd, Att bewara dig från den hårda död, Förty döden skall då mången förfära, Att man skall ock mång till kyrlogården bära."


Fäster vi minsta tilltro till gamla seder och sanningar a la  Bondepraktikan så konstaterar jag att Nyårsdagens morgon var röd, beviset på det ser ni i mitt inlägg den 1 januari, så blir det ett mörkt år med krig - och klimatförändringar som fortsätter ge oss väderöverraskningar (kan man månne räkna sträng köld till oväder?). Krig härjar ute i Mellanöstern och Ryssland/Ukraina, men utökning av dessa krig vill vi ju inte ha - snarare vill vi ha fred! Världens folk är beroende av vad jorden ger även idag, så det gäller att hålla koll på både den 25:e och den 29:e! Och att klimatet kommer med överraskningar även detta år, det är väl givet....

 Nu fortsätter vi denna vintriga iskalla vecka och ser framåt! Mot ljusare tider!🌞


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar