lördag 13 januari 2024

Ett av mina bästa resmål är Island!

 Här kommer ännu ett resetips. Denna gång bär det av till ett av våra nordiska grannländer, nämligen till Island! 

För många år sedan bestämde vi oss för att se till att vi besökte alla våra nordiska huvudstäder och en av de mest fantastiska resmålen var faktiskt vår resa till Island och Reykjavik!

Det är som sagt många år sedan vi besökte Island och jag skulle gärna resa dit igen! Island bjuder på något alldeles extraordinärt! När vi besökte landet var jag inte ägare till någon digitalkamera, så nu har jag fotat av mina gamla pappersfoton (och kanske ni minns hur det var förr i tiden när det var enbart filmrullar och pappersfoton, då fotade man ju inte i onödan - nästan på varje foto har jag någon av oss familjemedlemmar bredvid något vackert - men några foton kan jag i alla fall dela med mig av...). Landskapet på Island är helt annorlunda än det vi är van vid. Love it!

Vi tog flyget via Köpenhamn till Island och på flygplatsen hyrde vi en bil som vi använde under vår vistelse på ön. Vi hade hyrt en liten privat lägenhet inne i Reykjavik (sambon hade kontakter på ön).  Reykjavik är en internationell och livlig stad och förutom några restauranger och butiker besökte vi alla de viktigaste sevärdheterna inne i staden på egen hand (bl.a. valfångstfartygen, Hallgrimskyrkan och Solfärd-statyn). Vi gjorde också egna bilutflykter utanför staden och såg de branta fågelklipporna, slocknade vulkaner med lavafält, Gullforss och de flesta höga vattefallen runt staden och förstås islandshästarna som betade ute på de gröna lava-ängarna.... Vi träffade många islänningar och vi pratade med många som kunde skandinaviska eller engelska (isländska var ju lite svårt att förstå...).


En dag åkte vi ut till området med gejsrar där även den lilla geysir finns. Detta område ligger ca 80 km öster om huvudstaden. Vid Geysirs utbrott bildas en upp till 70 meter hög hetvatten- eller ångpelare.Det var helt fantastiskt att stå och se på när denna vattenpelare bildades och sprutade vatten upp i skyn - för att sedan avta och slinka ner i underjorden igen!

En dag åkte vi ut till Pingvellir nationalpark, en nationalpark som finns på Unescos världsarvslista. Här finns den plats där islänningarna höll sitt första lagstiftande och dömande möte redan år 930. Här i nationalparken möts den Nordamerikanska kontinentalplattan med den Eurasiska kontinentalplattan och här finns den stora ravinen eller kontinentalsprickan som utvidgar sig ca 2,5 cm per år. Här finns också fantastiska vattenfall och fina sjöar, en av de platser som lockar flest turister när de besöker ön.


Eftersom sambon hade sina kontakter på ön blev vi inviterade till en dagsresa upp mot inlandet där glaciärerna, stenfälten och de strida strömmarna fick oss att dra efter andan. Vår "vildmarksguide" tog oss med på en upptäcktsfärd som vi sent skall glömma (han hade någon dag innan fört ett tv-team från Amerika upp till denna plats - och ända upp till glaciärerna)! Guiden kunde ställen som turister inte normalt besöker, bla gjorde vi en lång vandring, över en del hala stenar, in i en spricka i en lavaklippa  för att se ett vattenfall som dök ner i avgrunden....

När vi skulle tillbaka till civilisationen igen skulle vi över strida vattendrag (jag har då aldrig sett dylika strömmar!). Trots fyrhjulsdrift fastnade några bilar i strömfåran och måste dras därifrån (här körde alla bilar i en karavan för att ingen skulle bli kvar på fel sida...). På hemvägen visade man oss olika vulkaner - som just då inte var aktiva (tex Hekla).


En av våra mest fantastiska dagar var dagen när vi åkte till Blue Lagoon (Blå lagunen), ni vet det heta badparadiset som måste stänga när det blev jordbävning och vulkanutbrott runt Grindavik. Detta bad med det härliga "mjölkblåa", varma (36-39 grader) och mineralrika vattnet skiljer sig från alla andra utomhusbad på hela jordklotet! Något av det härligaste som finns, här ville vi stanna länge! Vi njöt flera timmar där ute i vattnet, vi smetade in oss i den härliga leran, vi vilade i "solstolar" och när vi äntligen kom upp ur bassängen var vi alla mjuka och lena i skinnet. Lycka!

Innan vi reste hem den gången köpte jag boken "Colours of Iceland", en bok som jag kikar i allt emellanåt när jag längtar tillbaka till det karga och vackra Island.

Island är verkligen ett unikt resmål för alla er som inte enbart vill ha solbad på er utlandsresa! (Och nu hoppas jag att de inte tvingas stänga flygfältet pga vulkanutbrotten!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar