onsdag 31 januari 2024

Jaha, det var årets första månad det!

Idag skriver vi 31 januari och redan nu har årets första månad snart susat förbi. I många år redan har jag förfasat mig över hur snabbt tiden rinner iväg - och långsammare går det inte...! Jag är såå tacksam för varje ny dag och fortfarande är jag lika nyfiken vad morgondagen bjuder på. 

Januari 2024 har verkligen bjudit på ett omväxlande väder. Allt från en hel vecka med kyla på över 30 minusgrader - men också på dagar med vårtemperaturer på omkring +5 grader. Vi har bjudits på snö eller regn, dimma, fullmåne och solsken med vackra röda morgnar och kvällar. Och så dagar som bara blir ljusare och längre, längre....!

Dagens foton knäppte jag under gårdagen. Fram emot kvällen bildades så vackra slöjmoln som i en strut in från havet i väster. Det var runt nollan igår, idag bjuds vi på någon värmegrad och vind som är i tilltagande fram emot kvällen. 

Här hos oss har livet lunkat på i en lugn takt under januari. Sambon har börjat jobba i skogen och var och varannan  kväll är han upptagen med olika projekt/möten/kurser. Jag däremot håller mig hemmavid och ser till hus och hem, eldar och kokar mat... Ett och annat kaffekalas har det förstås blivit, men inga riktiga långpromenader pga av vädret (kylan, snön o vinden och sedan de isiga vägarna). Många böcker har blivit lästa och en del funderande över nya projekt. Men januari har inte bjudit på något märkvärdigt för egen del - utmärkt  så!

Även i år skall jag försöka sammanfatta några av månadens nyhetshändelser. Eftersom vi här i landet hade så sträng kyla i början av månaden ledde detta till en hel del vattenskador och jag antar att rörmontörerna har haft mycket jobb denna månad. Vi fick också ta del av två tragiska olyckor som det har rapporterats om i både lokala och nationella medier (här går mina tankar till de anhöriga). En positiv nyhet här i landet var ju när man hittade boaormen som i somras rymde på Högholmens djurpark i Helsingfors, nu hittades ormen i en golvbrunn och den såg ut att må gott. Eftersom vårt Välfärdsområde måste spara pengar har man under månaden fattat beslut om att åldringar som bor hemma, eftersom det inte finns plats på boenden, skall få kall mat 2 ggr/vecka, som sedan skall värmas hemma...  Annars har januari varit månaden när tio presidentkandidater har tävlat om att bli landets president - för ibland kändes det som om kandidaterna mera har tävlat än kampanjat. Nu blir det en andra omgång med endast 2 kandidater (Stubb och Haavisto som fick flest röster, ingendera över 50%). Ny egentlig valdag blir den 11 februari och idag börjar förhandsröstningen (forts i februari).

Ute i världen har det varit mera oroligt än vanligt. Kriget i Mellanöstern har bara blivit värre med massor av Gaza-bor som dött eller som nu svälter (här tänker jag främst på barnen som inte har något med detta krig att göra). Dessutom har oroligheter vid Röda Havet blossat upp med den följd att fraktfartygen från Asien till Europa nu har börjat ta rutten runt Afrika istället. Rysslands krig mot Ukraina fortsätter och korruptionsskandaler uppdagas lite varstans. I USA har republikanernas presidentvalskampanj inletts med ståhej och i Ryssland finns nu en "motkandidat" i presidentvalet, som sker nu i mars. Dessutom bildades nya lava-sprickor i Grindavik på Island och en del hus förstördes. Det lugnade ner sig med den brinnande lavan ovan jord, men troligen blir det fortsättning...

Vilken tur det är lugnt här hemma hos mig! Här hos oss leker två ekorrungar runt fågelmatningsbordet tillsammans med vinterns småfåglar. Och vet ni, häromdagen såg jag en skock måsar som cirklade där högt uppe i skyn när Föhnvindarna blåste sydliga... Ännu har vi vinter i många månader - men nu går vi allt snabbare mot ljusare tider! Vi går mot ... februari!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar