söndag 28 januari 2024

Presidentvalsdag

 Denna söndag är det presidentval här i landet. Förhandsröstningen avslutades i tisdags och då hade 44% av alla röstberättigade redan avlagt sin röst. I detta val har vi 9 goda kandidater och det gäller att en av dem skall få mer än hälften av rösterna för att det inte skall behöva ordnas en andra omgång den 11 februari. I den omgången får endast de två som fått flest röster delta. 

Dagens foto är från lokaltidningens insändarsidor ( jag har inte något att göra med insändarna eller med fotot i övrigt). Årets val har varit mycket synligt i alla medier, alla kandidater har marknadsfört sig flitigt. Och idag gäller det, valets första omgång!

Vem blir Finlands trettonde president? Finlands första president Kaarlo Juho Ståhlberg valdes sommaren 1919 och landets tolfte president fram till idag har varit Sauli Niinistö som innehaft ämbetet i 12 år (dvs 2 valomgångar, varför han inte kan omväljas fler gånger). Idag röstade vi en stund efter att vår vallokal hade öppnats kl 9:00 och i kväll kommer vi att sitta klistrade framför tv:n för att följa med den finlandssvenska valvakan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar