onsdag 10 januari 2024

Turisttips: 1700-talsmarknad i Storkyro, del 1

 Så är vi inne i oxveckorna.... och då har jag bestämt mig för att ta er med på olika upptäcktsresor både i närsamhället men också ute i världen. Den här tiden på året kan man ju drömma sig bort till intressanta resmål. Eller så är det dags att söka semestertips inför 2024-års turistsäsong!

I mitt sammandrag över år 2023 noterade jag att jag rört mig inom en radie på 50 km från mitt hem - men det stämde ju inte riktigt.... För när vi var bjudna på eftermiddagskaffe till några grannar ett par dagar efter nyår och jag berättade om den där 50 km:s radien, då uppmärksammade de mig om att de ju åkt med oss ut på en vårlig 100-km:s utfärd ända till Kalajoki! Oj, det hade jag alldeles glömt bort! Men för det mesta höll vi oss faktiskt inom 50 km:s gränsen - för här finns massor att upptäcka och inspireras av! Utfärder i lokalsamhället är både klimatsmart och kostnadseffektivt! Och för dig som bor längre bort så är tipsen exklusiva och exotiska - kanske väl värt att satsa på!

Idag vill jag tipsa om den årliga 1700-talsmarknaden som ordnas i Storkyro varje augusti månad! Och fler turistmål inom 50 km:s radien kommer längre fram - likaså tänker jag bjuda på resmål som är härliga ute i världen...!😃

I augusti förra året var vi på 1700-talsmarknaden i Storkyro! Det finns marknader av olika slag - och så finns det marknaden som enligt mig är den mest intressanta! Är du minsta intresserad av både historia och nutid, då är det här marknaden för dig! Enligt besökarantalet är Storkyro 1700-talsmarknaden den enligt besökarantalet den tredje största gammaldags marknaden i Finland! Och den är landets största hantverksevent! Säg den marknaden som förresten har vikingaattiraljer i sitt sortiment....!

Eller har ett matställe som har 1700-talsmat på sin meny och där man röker stora stycken griskött så att doften täcker hela marknadsområdet...? (restaurang Ädelbragd från Oravais är stället som bjuder på denna marknadsmeny).


Marknadsplatsen är en av de mest historiska platserna du kan tänka dig här i vår del av landet. Här längs Kyro älv har det funnits människor i årtusenden. Här fanns samisk bosättning (det bevisar de gravar och de ortsnamn som finns här) och här har både finnar och svenskar varit bosatta i långa tider. Här på platsen byggdes det första kapellet/kyrkan (i trä med tillhörande kloster) omkring år 1300 och en gråstenskyrka som idag står stadigt vid älvstranden är från 1500-talet. Här har människor kommit och gått på marknader i olika epoker. År 1994 började man åter ordna en marknad på denna gamla marknadsplats andra veckoslutet i augusti varje år!



Här på marknaden finns olika hantverk till försäljning och dessutom får du underhållning. Och precis som i gångna tider pratas både finska och svenska bland många marknadsförsäljare. (Nuförtiden kan även en del försäljare engelska).




Här på marknaden har jag genom åren inhandlat olika ekologiska livsmedel, järnsmiden, korgar, keramik, gamla broderade dukar och nygjorda kläder mm.  Här finns allt! Och om du inte vill köpa något räcker det gott och väl att njuta av allt det vackra som är till salu... Nästan varje år besöker vi denna marknad - en fin tradition även för oss!


Så mitt första tips för dig som inte besökt denna marknad vid Kyro älv, pricka in 9 - 11 augusti 2024 i din kalender. Kanske vi ses när vi vandrar runt här inkommande augusti!

(I del 2 kommer jag att blicka tillbaka i tiden både här på marknadsplatsen och i närheten.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar