söndag 29 januari 2023

Varm vinter och förrädisk is

 Veckan som gick har varit en januarivecka med både småkyla med vintersol och gråa moln med regn (och lite snö igår morse). Denna januari har dock varit lite för varm och för gråmulen för att ha fallit mig i smaken. Snötäcket har åter en gång smält betänkligt - och så har vi fått denna is och dessa hala vägar....

 Skall det vara vinter kan det gärna vara en riktig vinter (och den behöver inte komma i mars-april heller)! Men ljusare blir det dag för dag och nu märker man att vi går mot ljusare tider!

Häromdagen åkte vi ut till vår villa, vårt sommarparadis ute vid havsfjärden. Vi hade -2 grader och det blåste kyligt ute på isen - för vi tog genvägen över isen.


Har ni sett så vackert mönster isen har gjort när vattnet frös till kristaller!


Trots att januari har varit varm var ju december delvis kylig och isen är ännu tjock. Men vi gick nära strandkanten och vi aktade oss för strömmande vatten.

Den lilla insjön (Påttin kallad) som finns där invid våra hus låg täkt med is - men helt klart såg den inte lika stabil ut som förra året. (Här är det dock grunt vatten, så skulle isen brista är det inte så farligt.)

Dock var det öppet vatten i diket (som vi kallar Rinilin), helt klart porlade det lite vår ändå....

Vi kollade att några träd hade blåst ned under stormarna, men tack och lov var det inte så många detta år... Och så såg vi att vi hade haft besök av älgar bredvid våra hus, de hade ätit på våra små tallar.

Så vandrade vi tillbaka över isen och jag var glad när vi åter kom fram till bilen...

.... nu gällde det att köra längs isiga vägar hemåt då.... Usch för isiga vägar säger jag bara!


Men visst är det vackert när kvällssolen speglar sig i isen också! Det såg nästan ut som det var öppet vatten, men det var is!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar