måndag 9 januari 2023

Maria Turtschaninff:s bok "Arvejord"

 Såhär efter jul- och nyårshelgerna när livet återvänder till den vanliga vardagen, då tänkte jag tipsa om några böcker som du också borde läsa. 

Först ut tar jag boken "Arvejord" av den finlandssvenska författaren Maria Turtschaninoff. Maria är född år 1977 och är mest känd för sina fantasyromaner och hennes böcker har sålts till 30 länder. Boken "Arvejord" är hennes första vuxenroman och den gavs ut förra året. Jag gav mig själv ett exemplar av boken i julklapp och nu har jag läst ut den. Och jag kommer att läsa om den många många gånger!

Om du precis som jag tycker om natur, historia och livet då är det här också boken för dig! Läs den, du kommer inte att bli besviken. Är du född på landet eller har dina förfäder sina rötter i myllan - då kommer du att känna igen dig! 

Boken handlar om de som röjt sig ett hemman och sedan igenom århundradena bott på gården Nevabacka i de norra delarna av det svenska Österbotten. Boken berättar om de som bott och levt sina liv där ute vid sidan av skogen och mossen med sina gula hjortron, andeväsen, djur och förrädiska slukhål... Vi får följa med det slitsamma livet med att bruka jorden, överleva hungersnöden, krig och förtrollas av naturens skönhet. Vi får följa människornas rotsystem till just denna jordplätt på jorden från 1600-talen och för att så föras in på 2000-talet....

Vi får följa med till den senaste arvtagerskan av denna jordplätt som funnits inom släkten i så många generationer och som nu förts över till den generation som inte längre är född på gården. Vad händer då?  Var har hon sina rötter, sitt sammanhang? Varje århundrade börjar med en teckning och en kort dikt av någon känd författare. Boken har 370 sidor med historia om livsöden på gården. 

"Arvejord är en förtrollande episodroman som handlar om plats, tillhörighet och samhörighet. Det är inte bara människor som har rötter i landskapet - landskapet har djupa rötter i oss."

Så ja A, den här boken älskade jag! Den har ett vackert och fängslande språk, den talar till mig igenom historiens vingslag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar