tisdag 22 augusti 2023

Vi har varit på bröllop!

 I början av augusti fanns många trevliga händelser på programmet för vår del, bland annat var vi på ett mycket vackert bröllop!

Det är inte ofta jag varit på ett bröllop och när det hände senast kommer jag nästan inte ens ihåg... Men nu var jag alltså inbjuden till ett bröllop tillsammans med brudgummens morbror. Vigseln skulle ske i Trefaldighetskyrkan i Vasa med efterföljande fest i restaurang Seglis ute på Vasklot.

Det var en solig och vacker augustilördag när N och K sa "Ja" till varandra framme i Trefaldighetskyrkan. Det här är ett par som redan några år bott tillsammans i Köpenhamn, Danmark - hon danska och han finländare. De träffades under sina respektive utlandsstudier i Sydkorea och det var något som både prästen i kyrkan och efteråt många festtalare uppmärksammade. 



Många bröllopsgäster, släkt och vänner, hade kommit från Danmark för att delta i festligheterna. I kyrkan satt danskarna på brudens sida medan vi finländare satt på brudgummens sidan. Det var en mycket fin ceremoni inne i kyrkan.

Och så kom då brudparet utvandrande i solskenet som nygifta. Man och hustru - och såpbubblor som flög i luften!

Tomburkarna skramlade efter ekipaget när brudparet kördes för fotografering och sedan ut till själva bröllopsfesten vid havet. Vi gäster tog våra bilar eller hoppade i den förhandsbeställda bussen ut till Vasklot.

Vid segelpaviljongen Restaurang Seglis tog toastmastern F på sig den grå "hatten" och berättade för oss gäster hur kvällen skulle fortsätta. Toastmastern styrde och organiserad festen och såg till att alla talare kom till tals....(och trots att han sa att han glömt manuset hemma lyckades han med bravur med uppdraget....).

Inne i den stora luftiga sommarrestaurangen var borden så vackert dukade och det var bordsplacering (så att vi alla visste var vi skulle sitta). Brudgummens mor hade gjort de vackra blomsterarrangemangen som fanns på alla bord.

Det blev bröllopsskål och sedan kunde vi förse oss med "salta bitar" allt medan brudparet gick runt och hälsade på alla gäster. Vi satt ute en lång stund och njöt av den vackra kvällen ute på den stora verandan i sann förbrödringens anda.

Bröllopsfesten fortsatte inne i restaurangen med bröllopstårta och med många fina och berörande tal, allt under toastmasternas överinseende (när han satte på sig den grå hatten då visste vi att nu var det dags...). Det hölls tal på svenska, danska - och engelska (så att alla skulle förstå, för en annan måste ju medge att allt detdär danska var ju inte helt enkelt att begripa & vise versa för alla de som pratade andra språk - men ordet Sydkorea det snappade jag åtminstone upp!).



Maten var underbart god och den serverades av restaurangens flinka personal och ätandet tog flera timmar för det hände ju så mycket trevligt mellan varje maträtt... 

Vi lärde oss flera glada danska bröllops-seder! Efter varje tal började nämligen de danska gästerna klinga med sina bestick i glasen - och då var det dags för brudparet att ta av sig skorna och kliva upp på sina stolar för att kyssas! När brudparet stigit ner på golvet igen då började danskarna stampa med fötterna i golvet - och så var det dags för brudparet att krypa under bordet och kyssas... 

Det blev massor av kyssar under kvällens lopp! Det klingades och det stampades. Och det kysstes!

Det var en mycket trevlig dansk tradition som förhöjde stämningen avsevärt under hela festen! En annan rolig bröllopsvariant som danskarna bjöd på var när bruden eller brudgummen skulle pussas på kinden när den andra äkta hälften inte såg på. När brudgummen gick bort från bordet för en stund, kanske för att prata med sina syskonbarn eller något - då rusade alla dansk män upp från sina stolar och gav bruden kindpussar (och de stod i kö för att få ge pussar!) - och visa versa när bruden steg upp från sin stol, fast då var det damerna som stod i kö! Man visste inte vad danskarna kunde hitta på - och en sista  rolig tradition hade danskarna i bakfickan när dansen började....

Men först dansades ju förstås bröllopsvalsen. K och N hade tagit en danslektion och de klarade av valsen med bravur! Och så inleddes den allmänna dansen och när "Cha-Cha-Cha" spelades då var garanterat alla dansglada finländare uppe på dansgolvet och barnen dom utmärkte sig med äkta Käärijä-gester!

Och så mitt i en dans rusade de danska gästerna fram till brudgummen och nappade tag i honom och slängde upp honom på sina axlar. De drog av honom skorna, en av gästerna hade en sax i fickan och han drog resolut av brudgummens strumpor och klippte strumporna mitt i tu! Oj, så det skrattades! Tack och lov hade N tidigare under kvällen viskande berättat för oss att han hade ett par extra strumpor i kavajfickan utifallatt....  Jojo, dom kan dom där danskarna!

Ett så fint finländskt & danskt bröllop! En bröllopsfest med mycket kärlek, fina tal, god mat och dryck, nordisk förbrödring och roliga upptåg! Vilken tur att N och K träffades i Sydkorea!

Tack och en stor kram från oss!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar