lördag 7 januari 2023

Trettondagsyran

 Trettondagen är en röd dag, alltså en ledig dag, och detta år anno 2023 inföll dagen på en fredag. 

Egentligen började man fira trettondagen redan på 200-talet och högtiden är äldre än julen.Vad man uppmärksammar på trettondagen skiljer sig mellan olika trosinriktningar. Till en början var trettondagen den dag då man firade Jesus födelse. Den rysk ortodoxa firar julen den 6-7 januari och i år hade Putin utlyst eldupphör i Ukraina under julhögtiden - fast enligt tidningsuppgifter har de ryska soldaterna pangat på som vanligt... Numera firar kristendomen här i väst  julen i december och tretton dagar efter jul firar man att de tre vise männen besökte det nyfödda Jesusbarnet och uppvaktade honom med gåvor. På finska kallas dagen loppiainen, vilket betyder att det är den sista dagen för julfirandet. 

Igår kväll hade vi bjudit in några vänner som hjälpt oss med lite byggjobb under hösten. Tyvärr fotade jag endast före gästerna anlände ... och så blev det lite matbordsfoton igen... Vi började i alla fall med varm tysk glögg och sedan avnjöt vi lite salt mat runt köksbordet som vi sköljde ned med italienskt rött vin och lite vitt från Spanien. Det är så sällan vi dricker vin att det blir nästan till årgångsvin hemma hos oss...



 Jag hade bla fixat till salta pajer, en konjakslax och sallad. Tallrikarna är handmålade från Arabia och dessa köpte jag för länge sedan på en utförsäljning (när Wärtsilä sålde företagsandel).

Fram på nattkröken blev det sedan kaffe med kakor och lite konjak eller likör i julgranens sken. Jo, som ni ser är det ännu jul här hos oss, men snart kommer jag att plocka bort allt extra som hör julen till - men granen får ännu stå här inne länge än....

Förr talade vi alltid om trettondagsyran, det snöade och blåste alltid kraftigt på just denna dag. Men igår var det absolut vindstilla och inte minsta snö här hos oss. Det enda som kunde liknas vid yra var väl vi då som satt och pratade, skrattade och yrade runt kaffebordet - fast mycket till yrande var väl inte det heller... (men trevligt hade vi det!)

 Idag däremot har vinden tilltagit och det har snöat nu fram emot kvällen. Det är väl klimatförändringen som har ändat på snöyra - den kom en dag för sent! Och mera snöyra utlovas till i morgon! Sköt om er!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar