onsdag 11 januari 2023

"Månskenssonaten" och två andra böcker

 Jaha, idag plockar jag fram fler finlandssvenska böcker värda att läsas. Idag tipsar jag om "Månskenssonaten" av Catharina Östman. Catharina är Vasa-bo och har gett ut flera diktböcker och två romaner, hon är flerfaldigt prisbelönad. 

"Månskenssonaten" berättar om livet för en verklig person, nämligen Anna Frosterus och om hennes liv under åren 1860-62. Naturligtvis är gestaltningen fiktiv, men Anna föddes i dåtida Vasa som efter stadsbranden flyttades till dess nuvarande plats. Anna var prästdotter som också under dessa år fick göra ett inhopp  som föreståndarinna för den nyinrättade Wasa fruntimmersskolan. Men skulle hon klara uppgiften och skulle hon få gifta sig med den man hon funnit? 

Boken är mycket fint skriven och jag kom att tänka på kvinnornas svåra situation under denna tid. Idag är vi kvinnor vana vid att kunna ha egna åsikter och att kunna bestämma över våra egna liv. Men så har det inte alltid varit - då var det männen i huset som bestämde över mångt och mycket i en kvinnas liv. Vad kom du att tänka på när du läste boken?

Jag vill också slå ett slag för två andra böcker som jag läste under hösten. Dessa böcker är viktiga historiska dokument som bygger på sanna berättelser. Så bra att få en bakgrund till dagens situation i Europa.

K-G (Karl-Gustav) Olin är en finlandssvensk författare som i boken "Spion-kriget" berättar om den underrättelseverksamhet, de upprorsplaner och utopier som fanns i Finland under 1920- och 1930-talen, alltså under åren efter att Finland blivit en självständig stat. Mycket intressant läsning!

Helena Merriman (är inte finlandssvensk, hon är en brittisk journalist och författare) har skrivit om det osannolika tunnelbygget där modiga människor (bla den 22-åriga studenten Joachim Rudolph som flydde från Östtyskland till Västtyskland och som sedan började gräva sig tillbaka till öst för att rädda andra till friheten i Västberlin) som byggde denna tunnel under Berlinmuren, spionen som förrådde dem och det amerikanska tv-bolaget som finansierade räddningsaktionen. Så många tankar som föds när man läser denna sanna historia!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar