tisdag 27 juli 2021

Vilken lördag!

 Normalt händer det inte så mycket, men senaste lördag var vi verkligen ute på språng. Redan på förmiddagen bjöds vi på glass och kaffe med kakor hemma hos min kusin. Vi hade levererat några liter gyllengula hjortron och så fick vi denna belöning! Smaskens!

Kaffet serverades ur dessa vackra nytillverkade Arabia-muggar, precis samma mönster som på mosters gamla kakfat som numera används flitigt av min kusin.

Vi åkte förbi mitt barndomshem och där såg jag att vinbären är fem före mogna (Ojdå, redan...). Äppelträdet var översållat med äppelkart. Kan bli ett bra äppelår detta - om vi bara får liiiite regn så att inte karten ramlar ner.

Sedan hade vi en tid att passa. Vi skulle på mat till Strömsö. Parkeringsplatsen bredvid den kända gården hade dagen till ära placerats på den lilla ängen. Här var höet nyslaget och satt på störar. Det doftade mycket gott om den parkeringen!

Ett av Vasas mest besökta turistmål (om inte det mest besökta) är Strömsö, platsen där det kända tv-programmet med samma namn spelas in. Denna lördag hade två av Vasa stads områden (gamla fd byar) fest här på området, det var Gerby-Västervik-dagen. Många hade sökt sig till Strömsö på cykel och dom parkerade sina fordon på gräsmattan framför det härliga lusthuset byggt av återvunnet material.


På gräsmattan under de stora träden vid Strömsö fanns matserveringen. En smakrik laxsoppa, som mättade oss hela dagen! Därtill ingick limpsmörgås och koti-kalja (tappadricka) och som efterrätt en kopp kaffe. Här hade man kokat soppa för sisådär 300 personer och jag tror bestämt att alla portionerna gick åt. (Vi hade fördelen att ha fribiljetter, men de flesta betalade glatt en liten slant.)


På området ordnades guidade rundturer, med trevliga inslag (som bland annat dans med en grupp barn på Strömsös berömda veranda). Vi tyckte att vi inte behövde någon guidning utan strövade runt på området på egen hand.


Nere vid stranden lekte och simmade flera barnfamiljer och på strandbastuns tak växte vackra fetknoppar.

Kala-Janne hade fått en egen utställning, som var uppspänd mellan några träd.

Till mångas stora glädje fanns flera djur till påseende dagen till ära. Jag tyckte de två nyklippta lamorna såg så gulliga ut. Här fanns också olika kaniner, höns, ankor och gäss som matades av intresserade barn - och deras föräldrar.


Min vana trogen ville jag gå via trädgården och det stora växthuset. Denna sommar prunkade det av blommor och grönsaker på området.


Innan vi styrde kosan hemåt igen åkte vi en sväng via Gerby hamnen. Här guppade en del småbåtar ännu vid kajen, men det var ju lördag så säkert skulle många fler ut med båten denna vackra sommarlördag... Vi åkte hem för att packa en matkorg och så styrde vi kosan ut till vårt eget sommarparadis.

 Fortsättning följer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar