fredag 16 juli 2021

Hett ute på hjortronmyren

 På onsdagen "måste" vi åka ut till vår sommarvilla vid havet för att om möjligt njuta lite svalare väder. Men ack nej, där ute var också sommarhettan besvärande. Dessutom ställde myggen och bromsarna till det. Till kvällen beslöt jag mig ändå att söka mig ut till "min" hjortronmyr. Iklädd långbyxor, gummistövlar och en tunn jacka med huva stegade jag iväg. Redan efter en bit in i skogen höll jag på att ge upp. De blodsugande, surrande insekterna är inte mina kompisar.

Över stock och sten, genom snårskog och våtmarker. Så kom jag mig äntligen fram till myren och i år lyste de gula saftdrypande bären nästan överallt! Det är en sann lycka att hitta så stora fina hjortron!

Och jag plockade och pockade - och blev mer och mer svettig. Insekterna blev mer och mer på hugget. Inte minsta lilla vattenflaska hade jag med mig, så till sist blev jag riktigt yr. Svetten lackade och orken tog totalt slut. Hur skulle jag orka traska hemåt i mina stora gummistövlar som dessutom läckte så att jag var våt om fötterna.... och så fanns det ju massor av bär... Jag började söka mig hemåt och att gå förbi de stora fina bären kändes som ett helgerån, men jag måste ut ur skogen med de sista krafterna jag hade. Jag klättrade upp för en brant backe, lyckades inte ramla och staplade så sista biten ut till villan. Där klädde jag av mig de täckande kläderna och jag dröp av svett. Där ute på verandan var det ännu 30 plussiga grader och inte minsta vind. Med mig hade jag iallafall flera liter hjortron och kvällen kunde jag tillbringa på soffan (med en kort avstickare för ett bastubad). 

Nu har jag kokat hjortronsylt sådär så att hela huset doftar! Nästa gång jag beger mig ut för att plocka hjortron måste det vara mycket under 20 varma grader och det måste blåsa minst storm för att hålla myggen borta! Jag tycker ju om att plocka hjortron, egentligen....

Där ute i skogen blommade ett stort bestånd av Jungfru Maria Nyckel, så vackra orkidéer! 


Vi orkade tillbringa ett dygn där ute vid villan, sedan tyckte vi att odjuren hade försett oss med tillräckligt många bett. Så vi styrde hemåt igen där det inte finns några odjur. I går morse var det absolut vindstilla ute på havsfjärden.. Den låg som en spegel. Plattvatten. En sup:are kom paddlande över "glasskivan". Lite molnigt var det, men värmen var fortfarande påslagen och gårdagen fortsatte med 30 plusgrader trots den lätta molnigheten.

Idag, fredag, har vi lite svalare väder. Nästan hjortronplockarväder. Men bara nästn....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar