fredag 25 mars 2022

Den bästa bastudagen

 Idag är det molnigt/regnigt och den värsta slaskdagen när snön smälter och det fula bruna och geggiga blir synligt.... Därför vill jag idag blogga om den härliga vårvinterdagen när vi åkte ut till vårt sommarparadis bara för att gå i bastun.



 Tidig förmiddag gick vi över isen till vår villa, eftersom vi inte har upplogad väg dit under vintern. Det var soligt och himlen var alldeles molnfri, några plusgrader i luften.


Där på isen inne i viken såg vi att isen börjat spricka emellan stenarna. Samtidigt såg vi hur tjock is vi haft denna vinter, nästan 50 cm...

Högtrycket hade samtidigt levererat lågvatten, varför isen närmare land låg på en mycket högre nivå än ute på havsfjärden. Dessutom hade ju isen skjutit i höjden över alla stenarna...


 Ett "slukhål" i isen nära stranden såg vi också. Här ser man att isen inte har varit direkt tunn denna vinter...

Väl ute vid vår sommarvilla började vi genast elda både i bastun och i bastukammaren. Så här ostädat såg det ut i bastun när vi kom. Nåja, under vintern hade vi lagt några vedklabbar ovan sambons egenbyggda vattenboilare, så nu var det perfekt med torr bastuved att tända i. Men var skulle vi hitta vatten till bastubadet?

Normalt brukar vi ju använda regnvatten i bastun, men eftersom vi ännu inte satt ut vattentunnorna var det bara att blicka ut över fjärden. Nix, is överallt!

Men se där, nere i Rinilin rann lite vatten. Precis vad vi behövde.



 Så fortsatte vi elda och jag satte mig ute i det vackra vädret och bara njöt. Av solen. Av stillheten där ute i naturen.



Inne i den lilla bastukammaren sprakade det också hemtrevligt i kaminen. Och samtidigt passade jag på att värma lite tevatten allt medan jag löste korsord och sambon fortsatte med pusslet som legat där på bordet halvklart från föregående säsong.

Vi mumsade i oss varsin grillad korv och åt våra medhavda smörgåsar och kakor. 

Så var det äntligen varmt i bastun, hela 80 grader och det var dags för årets första härliga bastubad! Frågar ni mig är det lycka att sitta uppe på den varm bastulaven och tvåla in sig med den doftande bastutvålen, stänka lite vatten på de heta stenarna och sakta tvaga sig medan man kikar ut på snövidderna utanför bastufönstret. 

Härmed är årets bastubadande inledd! Härligt! Så sköönt!

Därefter satt jag inne i bastukammaren, ångande ren, och bara njöt av stunden. Plötsligt hörde jag motorsågsljud.... det var sambon som tydligen hade tyckt att lite skogsjobb måste det ändå bli....!

Dags för mig att gå ut och hjälpa till. Vi tog ned en del träd runt husen och nere vid stranden (kameran fick inte följa med). Det blev några timmars jobb - och så slutligen tyckte vi att vi äntligen var klara med dagen. 

Tack underbara tisdag där ute vid havsfjärden! Det blev en vacker vårvinterdag som jag gärna vill minnas!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar