tisdag 11 februari 2014

Snöblask och limpbakning

Det är inget nöje med plusgrader och snöfall.
Det hör liksom inte ihop. 
Antingen skall vi ha plusgrader med början till vårkänslor eller
så skall vi ha vinter med snöfall. Men ur led är vädret.
Vått och slaskigt har det blivit nu på förmiddagen. Våta snöflingor 
stora som tumnaglar singlade ner för någon timme sedan, 
nu har det mera övergått till små regndroppar. 
Ett snöblasktäcke på några cm helt i onödan....




Nåja, nu har jag förfasat mig över vädret - och under tiden har vi fått uppehållsväder.

I går kväll bestämde jag mig för lite limptillverkning. Det är ju nyttigt med 
nötter, och jag älskar nötter, så jag bakade en limpa med olika goda tillsatser.


Enkla bakverk är ju min melodi, och här är det bara att röra ihop en 
deg och grädda i ugnen. Ett gott och, inbillar jag mig, rätt nyttigt bröd.
Här kommer receptet, varsågoda!

5 dl semlemjöl
1 dl solrosfrö
1 dl linfrökross
1/2 dl pumpafrö
3/4 dl sirap
4 dl turkisk yogurth
2 tsk matsoda (bikarbonat)
lite honung
lite salt (ca 1 tsk)

Blanda allt till en deg. Grädda i avlång form ca 1,5 l i 200 grader 40-60 min.

Man kan täcka med ett bakplåtspapper efter halva gräddningstiden.
Jag hade inget linfrökross så jag tog havregryn, och det blev lika gott.


3 kommentarer:

  1. hördu, tror ja kommer via ****vägen då jag far hem...

    SvaraRadera
  2. Ja det känns lite som om vädret inte riktigt kan bestämma sej, eller också är det olika viljor...för här regnar det nu igen, plusgrader, och rätt som det är så övergår det till snö här också. Men slaskigt är det, och mycket torka blir det av hundtassar...
    Gott med nybakat, länge sen det blev det här...
    Kram kram

    SvaraRadera
  3. vi kan nog minnas den här slaskvintern några år framåt , men tyst var det ute när det mjuka kom ner ,kram Nette

    SvaraRadera