torsdag 7 december 2023

President Niinistös sista presidentbal

Här i byn firar vi självständighetsdagen den 6 december med att tända marschaller och lyktor längs gårdsinfarter och -vägar. Det är så vackert när alla ljusen lyser i vintermörkret!

På kvällen vandrar vi runt i byn och beundrar & gläds åt allt som lyser. Väl hemma igen dimper alla ner framför tv:n för att ta del av självständighetsfestligheterna i huvudstaden. Klockan 7 på kvällen tar presidenten med fru emot inbjudna gäster på presidents slott och det här är ett evenemang som nästan ingen finländare vill missa! Vem har fått en inbjudan detta år.?.. Vem har festens vackraste kreation?.... Vilka intervjuer görs på festen?.... Vilka läckerheter serveras detta år?....

 
 
Fest på självständighetsdagen den 6 december med mottagning på presidents slott har en lång tradition här i landet. Finlands självständighetsförklaring antogs av Finlands lantdag 6.12.1917 och år 1919 ordnades den första eftermiddagsfesten på slottet. Till mottagningen åren 1919-1921 var regeringen, diplomater och tjänstemän inbjudna, sammanlagt ca 150 personer. På mottagningen serverades kaffe och programmet bestod av musik. En medborgarfest hölls efteråt på Finlands Nationalteater. 
 

År 1922 ordnade president K J Ståhlberg med fru Ester Ståhlberg den första kvällsfesten på presidentens slott. Festen började kl 21 och gästerna var över tusen till antalet. Då bestod programmet av bla solosång, musik och dans. Den 6 december 1923-24 återgick man till eftermiddagsevenemang och år 1925 ordnades kvällsfesten redan den 5 december. Då bjöds bla regeringen, diplomaterna, riksdagsledamöterna, företrädare för den högra officerskåren och de högsta tjänstemännen och representanter for konsten in till festen och dansen höll på långt in på småtimmarna. Festerna har fortsatt ordnats enligt detta koncept genom åren. Dock ordnas inga fester under krigsåren 1926, 1931, 1932, 1939-1945.


Sedan år 1946 har självständighetsfest ordnats på slottet varje år med några undantag pga sjukdom och renoveringar då festen ordnats på annat sätt. Från år 1964 har mellan 1.600- 2.000 gäster varit inbjudna till årets självständighetsfest. Sedan år 2012 har president Sauli Niinistö varit landets president och år 2023 kommer att bli hans sista år, eftersom lagen stipulerar att man högst kan omväljas till president en gång (sammanlagt 12 år).


President Sauli Niinistö och hans hustru doktor Jenni Haukio stod värdar för 2023 års mottagning på slottet. Årets tema var "Tiderna förändras" - och så är det ju. I år hade omkring 1700 gäster bjudits in till slottet. 
 
När jag var liten önskade jag att jag en dag skulle bli inbjuden till slottsbalen.... precis som alla som läst sagan om Askungen såg jag framför mig glitter och guld på slottsbalen - för det var ju mest en bal.... Numera har jag inte samma önskan (och numera har jag ju också hittat min prins...) så det duger gott att ta ett steg tillbaka och bara krypa upp i soffhörnet och titta på Festernas fest på tv!


Numera vill jag hylla krigsveteranerna som stred för vår generations frihet och till alla lottor som tog hand om de sårade. Nu är landet ett Nato-land, tiderna förändras och varje år den 6.12. firar vi och blickar framåt mot fortsatt demokratiska tider! Fred i våra hjärtan!

Vår president Niinistö har vägt sina ord på våg och i januari skall vi medborgare i landet välja en ny president... Tack Sauli för dessa år!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar