onsdag 20 december 2023

De roliga julfesterna när vi var barn...

 När höstterminen slutade och vi skulle få jullov från skolan då inföll den mest härliga dagen! Vi skulle ha julfest och sedan skulle vi vara skollediga till långt efter nyår!

Idag tänkte jag berätta om de år vi hade vår julfest i lokalen uppe på berget - och inte i skolbyggnaden (när vi gick i folkskolan eller lågstadiet som det heter nu för tiden). Vi älskade dessa julfester som vi fick fira i lokalen och inte i skolan - och innan själva festen fick vi ju springa från skolan till lokalen och tillbaka till skolan när vi övat klart vårt julfestprogram.....!

Redan flera veckor innan julfestdagen började vi öva i skolan. De högre klasserna skulle öva in ett längre skådespel och de lägre klasserna hade lite enklare program. I dag tänkte jag berätta om året när jag och vi flickor i min klass dansade snöflinge-dansen. Vi hade övat in olika turer och snurr i gymnastiksalen i skolan och så hade våra mammor sytt vita kjolar av kräppapper till våra vita blusar. Veckan innan själva festen fick vi springa över åkern med den djupa snön upp till lokalen på Storberget. Inne i lokalen var det ganska kyligt än så länge och vi övade uppe på scenen med ytterjackorna på oss. Att vistas där inne i lokalen och se på de andra klasserna när de övade var såå spännande!

Så inföll julfestdagen och hela byn kom på fest! Våra föräldrar, syskon, far-& morföräldrar, grannar ja, alla var samlade. På den här tiden kände alla varandra i byn. Nu hade det eldats i lokalen, så det var varmt och skönt. Från köket och serveringsrummet doftade det kaffe och julbullar! Och vi elever trängdes där bakom scenen och var rätt nervösa för snart var det vår tur att i våra vackra vita kjolar trippande dansa in på scenen, men först skulle det läsas en dikt från podiet.... Vi snurrade runt i våra kjolar så att de stod rakt ut och vi nästan skakade innan draperiet äntligen fördes undan och vi fick träda fram på scenen.... Ännu minns jag den känslan!

Lärarinnan hade vinkat in oss på scenen och vi hade greppat varandras händer och dansat in på tå. Jag minns att jag var lite nervös. Jag minns att jag kollade var mina föräldrar satt. Jag minns golvplankorna där på scenen och det bruna draperiet vid sidorna. Jag minns att jag snurrade runt - och när dansen så var slut hörde vi applåderna efteråt där vi stod bakom draperiet; vilken lättnad! Vi bytte till våra fina julfestkläder och vi fick gå in till salen och sätta oss och ta del av de äldre elevernas program. Efteråt blev det servering och det var fullsatt med folk överallt! Slutligen skuffades bänkarna ihop inne i salen och vi barn fick dansa ringlekar. Föräldrar satt runt lokalens sidor och sjöng med och klappade takten. Och vi dansade i en stor ring, "Räven raskar över isen", "Tre små gummor"..... ja, vi hade ju övat på massor av ringlekar nästan varje rast ute på skolgården, så ringlekarna gick som en dans....! På den tiden var det inga sociala medier, ingen fotografering (trots att pappa hade kamera). På den tiden pratade alla med alla och det var verkligen sorlande Fest! 

När vi skolelever dansat med varandra massor av gånger (alla vi flickor dansade med alla pojkar) och vi dansat så vi svettades, då började folk söka sig hemåt. Vi hade jullov!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar