måndag 11 december 2023

Konsert med mycket julkänsla!

 Att gå på julkonsert - det skapar en härlig julkänsla (nästan ett måste varje advent)! 

På lördagskvällen var jag tillsammans med A till Malax kyrka och lyssnade till den stämningsfulla konserten "Jul i byn 2023". En härlig konsert med fina solosångare, orkester och en stor kör. Så många vackra julsånger, både nya och traditionella julsånger! 


Kyrkor har oftast en fin akustik för konserter och Malax kyrka är inget undantag. Utanför kyrkan låg snön vintervit och vacker och vid ytterdörren brann ljus i två gamla lyktor - vi kände oss välkomnade. Och inne i kyrkan var det varmt & gemytligt och mycket folk hade samlats för att ta del av konserten.

 Konserten inleddes med den engelska folkvisan "The First Noêl" med Emma och Johan som solister. Sedan bjöds vi på sånger som "Decembernatt", "Stilla natt" och "Let it snow, Let it snow" och "Koppången" - ja ibland reste sig nackhåret såå vackert var det....!

Malax lokal-tv spelade in konserten med minst tre kameror på plats. (Tyvärr vet jag ännu inte när konserten visas, men kolla in tv-inspelningen om du har möjlighet!).

"O helga natt" med Emma Backman - och vilken röst!! - tillsammans med Singsby sångkör, såå vackert och såå mycket julkänsla!!

I våra kyrkor är det högt i tak! Och sången och orkesterns instrument ljöd i samklang denna kväll! 

Bygdens egna solosångare Emma Backman, Adam Sandström, Jonas Edman och Tina Martin, vilka sångare (Tina även kördirigent)!!

Bland mina favoriter fanns sångerna "Holy is the Lamb" med kören och "Lillte Drummer Boy / Peace on Earth" med Jonas & Adam. När avslutningssången "Härlig är jorden" ljöd tillsammans med sångarna och orkestern reste vi oss alla i publiken och sjöng med! (Lyfte kyrktaket månne?)

Tack för en fin konsert!


Nuvarande Malax kyrka byggdes år 1829 på en kulle som ligger söder om Malax-ån. Men denna kyrka är  inte ortens första kyrka, Nej virket från den gamla kyrkan fick lov att släppa till sitt virke när denna nya kyrka byggdes. År 1602 blev nämligen Malax församling avskild från Mustasaari/Korsholm församling och detta år byggdes ett kapell/kyrka som alltså revs för att ge plats åt denna storståtliga kyrka ute på slätten... 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar