onsdag 26 oktober 2022

På upptäcktsfärd vid konsulat och längs Metviken

 Vet ni var Sveriges honorärkonsulat i Vasa ligger? Det visste jag inte heller för bara några dagar sedan! Jag hade faktiskt aldrig behövt anlita konsulatet, men härom dagen fick jag möjligheten att närmare stifta bekantskap med inrättningen. Jag äääälskar att upptäcka något nytt!

Jag har ju jobbat några år i Sverige i min ungdom och nu ville "mitt" arbetspensionsbolag ha några officiella uppgifter om mig. Jag kunde vända mig till en svensk ambassad eller konsulat eller till den inhemska polismyndigheten. Vilken instans skulle jag anlita? Konsulatet naturligtvis! Bara jag hittade rätt inne i staden! Jag ringde för att boka tid, men först fick jag tyvärr inget svar - däremot blev jag uppringd efter någon timme. Jag bokade besökstid och fick samtidigt lära mig var konsulatet numera finns i Vasa!

Det visade sig att Sverige har ett honorärkonsulat i Ekgården, uppe på fjärde våning! Jag åkte in till staden och letade mig fram till trapphuset ....

Och vet ni, samtidigt fick jag lära mig var Helsingfors universitet har sin utlokaliserade juridiska fakultet i Vasa! Den juridiska utbildningen är en tvåspråkig utbildning (finska/svenska) som sedan år 1991 har funnit här i staden - och den juridiska fakulteten och det svenska konsulatet finns alltså på samma våning. 

Jag hade fått olika koder för att komma in och det gick ju lätt som en plätt! Jag virrade runt i korridorerna en stund (inte så länge) för där möttes jag av konsulatsekreteraren som sedan kunde hjälpa mig med mina ärenden.... och sedan kunde vi sitta och prata en stund. Det är så intressant att lära sig något nytt!

Efteråt gick jag in till bageriet Bakery Mjöli. Dit in hade jag inte heller hunnit sedan de öppnade för snart ett år sedan, därför kände jag att det verkligen  var på tiden. Bageriet ägs och drivs av Eva som verkligen brinner för sitt surdegsbakande. 

Här inne inhandlade jag några urgoda laktosfria kardemummabullar till eftermiddagskaffet hemma. Ja och så stod jag och pratade bort en god stund....

Sedan passade jag på att ta en promenad längs några fina promenadvägar i staden. Är man på upptäcktsfärd ja då är man! Och skall man promenera minst 10.000 steg varje dag (eller mera) då får man allt röra på påkarna!


Jag vandrade ned mot Metviken. Här en lekpark i förgrunden och på andra sidan viken reser sig stadsdelen Brändö.


Det var en vacker höstdag att strosa runt längs promenadstråken som går längs Metvikens strand. Husen speglade sig så vackert i vattnet. 

Jag kisade emot solen och mot de kända siluetterna på andra sidan viken.


Vid den lilla pappersbron som går över viken stannade jag till och fotade lite. Här nere vid vattnet har jag aldrig gått förut, endast susat över bron med cykel....

Nu bestämde jag mig för att vandra längs den nyfixade gång- och cykelvägen med den gamla begravningsplanen till höger och Metviken till vänster...


Här höll en hel del sjöfåglar till - vissa simmande/dök under vattnet ute i viken och andra sökte skrovmål uppe på torra land. Jag som är van vid våra ankor tyckte att de här änderna betedde sig precis likadant som våra fågelvänner; dom är matvrak....!


Så kom jag fram till den relativt nybyggda gång- och cykelvägen som går över Alskatvägen. Här längs den fyrfiliga Alskatvägen/gatan har jag rattat bilen otaliga gånger, men aldrig har jag vandrat uppför bron som förbinder Dragnäsbäck med stadens centrum.



Sagt och gjort, nu var det dags att gå uppför bron för att  kolla hur här skulle se ut! Bilarna susade förbi under bron i en strid ström, trots det inga bilköer så där mitt på dagen! Uppe på bron kom en och annan vandrande med eller utan barnvagn. En del cyklister kom också susade förbi i hög hastighet. Jag var enda fotografen och jag höll mig riktigt nära broräcket...


Fast i bron hade man också byggt en utkiksplattform och här måste jag ju kolla utsikten över övre delen av Metviken (långt där borta vid skogskanten till vänster ligger pappersbron).

Så vandrade jag nerför bron tillbaka in mot stadens centrum. Nu passade jag på att snedda över gamla begravningsplatsen, för att snabbare komma fram till min bilparkering. Och här på den gamla delen av begravningsplatsen har jag heller aldrig vandrat förut (endast på den nya delen,den som ligger på andra sidan av Vörågatan, gatan delar nämligen begravningsplatsen i två delar.)

Tänk vilken upptäcktsdag i staden där jag bott så många år! Såå mycket nytt och så mycket som har ändrats sedan senast... Jag gillar att gå på upptäcktsfärd! Jag njuter av allt nytt - speciellt när solen strålar!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar