torsdag 20 oktober 2022

Höjda el-priser

 Finland är det land i Europa som just nu procentuellt sett importerar högst andel av sin el. Landet har importerat stora mängder el från Ryssland och nu är vi alltså mycket beroende av prissättningen på den upphaussade europeiska el-börsen och dess svängningar. Snart kommer vintern med ytterligare mörker och kyla här uppe i norr... När kärnkraftverket Olkiluoto 3 startar på full kapacitet beräknas vi dock bli helt självförsörjande, men det kommer troligen att bli först i slutet av detta år - om ens då....

Våra fristående el-bolag har olika prissättning enligt egen produktion, enligt tillgång och efterfrågan och enligt egna beslut. Just nu har vårt hushåll ett fortlöpande avtal med ett el-bolag där ny prissättning kommer att ske fyra gånger per år. Enligt vårt gamla avtal höjde el-bolaget priset från 15 oktober till 29,90 cent/kWh för allmän el, (och natt-el till 32,20 c/kWh för dagenergi och 27,31 c/kWh för nattenergi och säsong-el till 34,80 c/kWh för vintervardag och 28,50 c/kWh för övrig tid.). Det är en mycket markant prishöjning från  6,19 cent/kWh från början av året till det allmänna priset 29,90!

Idag behövs el till så mycket. Till nästan allt.

Ett vanligt hushåll kan inte koka mat utan el. Inte brygga kaffe. Inte frysa ner maten. Inte värma bostaden. Inte få lyse när mörkret faller. Inte prata i telefon om den inte är laddad. Inte jobba vid datorn.... För att inte tala om alla företag och producenter som förser oss med mat och förnödenheter, allt blir klart dyrare....

Just nu är vi inne i en klimatförändring och -omställning. Och det är nu vi borde satsa stort på förändringar för att ha ett beboeligt jordklot. Förändring är på gång, men inte i tillräcklig snabb takt.

Går du ut en vanlig vardagskväll runt byn då är det mörkare i husen än tidigare. Ingen mysbelysning lyser i fönstren. Utebelysningen är släkt, om det inte för tillfället behövs. Det stiger upp rök ur skorstenar och doften ligger som ett täcke i dimman nu när man har börjat elda med ved i många av husen (inte bara vi som alltid eldat med ved). 

Livet håller på att ändras. Till det bättre - eller till det sämre? 

Är det så att vi haft det för bra under de senaste decennierna? Är det den här sparken i baken vi behöver för att tänka till?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar