lördag 29 oktober 2022

Föreläsning om samer och lappar i forntida Österbotten

 Häromkvällen åkte jag till Tottesunds herrgård för att lyssna till ett intressant föredrag som gick under rubriken "Samer och lappar i det forntida Österbotten". Föreläsare var Peter Ericson. 

Det är inte ofta jag besöker herrgården i Tottesund, så bara det var en trevlig upplevelse. Det var många år sedan jag senast var inne i herrgården och jag hade bestämt mig för åka iväg lite tidigare så att jag hann se mig omkring medan det ännu var ljust ute.



Himlen färgades röd bakom skogstopparna medan jag gick runt den renoverade herrgården, som numera fungerar som museum och där konserter, sommarteatrar och andra evenemang med eller utan matservering ordnas under årets alla årstider.

Föreläsningen skulle hållas på tredje våningen, så det var bara att ta trapporna uppåt... Skymningen började sänka sig och föreläsningssalen fylldes med intresserade åhörare i olika åldrar. Men vita frun, hon som sägs spöka på herrgården, hon dök inte upp....

Dess mera tänker jag inte berätta om alla fakta som presenterades under kvällen, men så mycket kan jag avslöja att man anser att här fanns befolkning i Österbotten som talade prosamiska under ca 300-1.000 före Kr. Samerna befolkade de flesta kuststräckor i Österbotten när helsingarna och svearna (svenskarna) kom för att befolka området. I Storkyro utmed Kyro älv har man enligt DNA-fynd (Leväluhta) konstaterat protosamiska fynd. Men inte bara där, det lever ännu kvar former från samiska/lappska namn längs hela den finska kusten och insjölandet.Tex Lappo, Lappfjärden vid Jakobstad, Närpes, Noux (=svan), Lohtaja, Uleåborg Kemi och Torne. (Ubme = Umeå, Skiellept = Skellefteå, Pite = Piteå bla längs de n Norrländska kusten i Sverige).

 



På gamla kartor ritades same- och lappska attribut på de flesta ställen här i norr. På den nedre bilden visas de fiska-ugriska och samiska språkpopulationerna.


 En av kvällens intressanta kuriosa var att ännu kring 1600-talet hölls tamrenar vid Korsholms kungsgård, dessa renar sköttes av samiska renskötare. Senare fördes renarna norrut till Jakobstads-trakten.

För den som är intresserad av historia kan jag tipsa om föreläsarens blogg "southsaamihistory.wordpress.com.". Kvällens föreläsning avslutades med en frågestund (tyvärr fick jag inte svar på min fråga...). Det hade blivit becksvart när jag rattade hemåt i kvällen, dimman dansade över vägen på vissa ställen och de mötande bilarnas lysen speglade sig i den våta vägen.... 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar