tisdag 23 februari 2021

Underkylt regn och snö som skall skottas från tak

 I morse var det dags igen för det underkylda regnet att falla. Minus 7 grader och regn... det är ju inte den bästa kombinationen. Regnet blir till is när det faller till den kalla marken... Redan på söndagskvällen fick vi stifta bekantskap med det underkylda regnet, trots att termometern visade flera minusgrader alltså... Först bjöd söndagen på snö, sedan blev det till regn. För att underkylt regn skall uppstå krävs det minusgrader vid jordytan och plusgrader i ett tillräckligt tjockt lager uppe i atmosfären.


Dom här två bilderna förevigade jag under gårdagen. Det hade bildats en isskorpa på snön och is/snö-täcket knäcktes när vi körde fram bilen. Bilen, som stått ute under natten var beklädd med ett istäcke, här ser det ut som om backspegeln hade en tunn aluminiumfilm på spegeln, men det är is!


Igår styrde vi kosan till mitt barndomshem. Vi hade mulet väder när vi startade hemifrån men när vi närmades oss barndomshemmet tittade solen nästan fram! Ute på slätten drev en ettrig kall sydlig vind, minus 8 grader visade termometern, men betydligt kallare i vinden.

Vid barndomshemmet finns en gammal uthusbyggnad och i ändan av den byggnaden har pappa en gång i tiden byggt en lägre byggnad för diverse maskiner. På det här taket drivar alltid snön och eftersom det utlovas plusgrader till slutet av den här veckan måste sambon klättra upp på taket för att med snöskotta och spade skyffla ner snön. På taket låg ett lager på ca 40 cm snö, men i den stora drivan var det säker upp emot en meter snö...

 Det blev en rejäl snöhög på båda sidorna av byggnaden. Vi hade tur när min kusin kom förbi och hjälpte till med snöskottandet. Skulle detta snölager fått ligga kvar när värmegraderna anlänt skulle snön troligtvis blivit för tung för takkonstruktionen och byggnaden skulle ha kollapsat. Många år har vi skottat snö på detta tak men detta år var det mest snö någonsin där uppe!

Inne i uthusen bildas ett stort utrymme, som behövdes en gång i tiden. Och visst är det högt till tak! 

Snön ville in i uthuset, men bara nästan. Ojoj, det kommer att bli mycket vatten av vinterns enorma snömassor. Men den dagen den sorgen....


 Just nu har det underkylda regnet blivit till snö igen.  Mera snö alltså!

Där bland snöhögarna ligger vårt garage. Och så kommer mera snö. Jaja, det är bara att gilla läget! Idag är sambon åter ut på takskottning på andra byggnader. Så är det med en snörik vinter. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar