måndag 15 februari 2021

Vägförbättring längs Riksväg 8

 Arbetet med att förbättra vägavsnittet mellan Vassor och Ölis startade hösten 2020. Äntligen har staten satsat pengar på att förbättra delar av Riksväg 8 (eller Riksin som vi säger) och det är många som är tacksamma för att det äntligen görs något åt detta vägavsnitt. Nu skall alltså det krokiga, backiga och smala vägavsnittet förbättras med 4 omkörningsfiler (2 i vardera riktningen), mitträcken, viltstängsel, parallellvägar och bullerskydd. Dessutom kommer marken att höjas på vissa avsnitt med flera meter för att skapa en tryggare väg. 

Äntligen äntligen, var det nog många som tänkte när skogen höggs kring vägavsnittet och arbetsmaskinerna rullade in!

Häromdagen åkte vi norrut. Vi var ganska spända på att se hur långt vägbyggarna hade kommit. Sonen är en av jobbarna som startar sina maskiner längs vägavsnittet kl 6 varje morgon. Vägbygget har skapat jobb åt många entreprenörer här i nejden. Tack och lov har varken den djupa tjälen eller den kalla och snörika vintern satt stopp för det 5,4 km långa vägbygget. Hela projektet skall bli klart i augusti 2022.

Här är vi framme vid trafikljusen. Och vi var först i kön! Nu gällde det att vänta på bilarna som kom emot, eftersom det på detta avsnitt bara finns ett körfält.

Här höjs vägen...

... och efter en stund var vi  så framme vid tvåfilig riksväg igen. Nu var vi också inne på området där vägbyggarna jobbade som bäst.



Jag tittar till höger och till vänster samtidigt som jag knäpper några foton. 

Fem kilometer går snabbt när man kör bil och snart är vi förbi vägbygget. Efter ett per timmar är vi på väg söderut igen och kommer att passera vägavsnittet som åtgärdas...




Nu körde vi emot solen och vindrutan är såå smutsig märker jag... Här får man akta sig i trafiken, just här mötte vi en långtradare (med lååångt släp) som behövde  backa in på en arbetsplats. Det är väl inte det enklaste att jobba mitt i trafiken, många trafikanter längs riksvägen har ju så bråttom (inte vi)....


Här väntade vi vid trafikljusen, nu från andra hållet. Det var mycket trafik längs vägen och det hann bildas långa köer i båda riktningarna.

Även den här gången var vi först i kön på det enkelriktade vägavsnittet. 


 Det var det vägbygget... vi fortsatte vår färd och styrde hemåt igen allt medan solen försvann in i molnen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar