fredag 5 februari 2021

Runeberg och hans tårta

 Den 5 februari firar vi Runebergsdagen. Johan Ludwig Runeberg, vår nationalskald. Detta år firar vi inte med pompa och ståt som förra året. I år är allt storstilat inhiberat.  I fjol firade vi, sambon och jag, tillsammans med omkring 400 andra personer. I år firar sambon och jag med att äta varsin Runebergstårta hemma hos svärmor. För Runebergstårta vill man ju gärna äta just den här dagen. Tårta förresten, det är ju mera en bakelse, ett bakverk. Men mättande är den och att äta mera än en på raken är stört omöjligt...


Idag var jag och veckohandlade tillsammans med svärmor. Hon inhandlade några Runebergstårtor från affären, så väl hemma inbjöds vi på kaffe med varsin bakelse. Bageri Ecce-Re hade bakat dessa Runebergstårtor och de fick tio poäng, så saftiga, kryddiga & goda!

Det påstås att vår nationalskald Runeberg var mycket förtjust i detta bakverk och att han åt en av dessa bakelser varje dag. Redan på 1840-talet sägs sockerbagare Astenius ha bakat dessa bakelser. Runebergs fru Fredrika Runeberg har i sitt handskrivna recepthäfte från omkring 1850 benämnt detta bakverk som "Runebergs bakelse",och härmed var bakverket för evigt benämnt Runebergstårta. Kännetecknande för en Runebergstårta är att den innehåller mandel, ströbröd, rom eller punsch och toppdekorerad med kristyr och hallonsylt.


 Trevlig Runebergsdag!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar