torsdag 17 december 2020

Julpyntat i kyrkoallén

 De decembergråa dagarna rullar på. Ibland faller någon vit snöflinga och ibland duggar regnet. Men solen den är för det mesta osynlig. Vilken tur att det är så mycket julpyntat kring gård och stugor så här års! 

Häromdagen åkte jag förbi kyrkoallén i Gamla Vasa. Denna allé är en av de värdefullaste parkerna i Finland, den är dessutom den äldsta offentliga parken som bevarats och som fortfarande är i användning här i landet. Kung Gustav III gav år 1775 order att bygga en ny hovrätt i Vasa stad. I anslutning till hovrättsbyggnaden vill man bygga en parkgata ”för att försköna Vasa och hela landet”. Carl Fredrik Adlercreutz planerade parkallén och det var han som bestämde att fyra rader med asp skulle planteras här år 1781. Under åren 1836-1842 ersattes asparna med lindar. Dessa träd (samt hovrätten) bevarades när Vasa stad brann år 1852. Efter branden flyttades ju staden till dess nuvarande plats och en ny hovrätt uppfördes. Den gamla hovrätten blev Korsholms kyrka och parken är numera kyrkoallé.

Nu i december månad har elever från Haga skola i Gla Vasa (även andra) juldekorerat i parken. Inne i de gamla lindarnas stammar gömmer sig tomtar och i trädens kronor hänger julpaket... Följ med mig igenom parken på upptäcktsfärd!







Tomtar tittar fram i de ihåliga lindarnas stammar. "Finns det några snälla barn här?"












Visst blir man glad när man ser kreativiteten glänsa i juletid. Nästan så jag ser barnens glittrande ögon... Och jag minns när sonen var liten och han och hans dagiskompisar fick juldekorera i ett skyltfönster i staden. Det var en stolt gosse som förevisade det hus han gjort av ett mjölkpaket...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar