fredag 25 december 2020

En stilla juldagsmorgon

 I morse vaknade jag så där mätt och belåten som man bara är efter en julmiddag. När jag kikade ut såg jag att det fortsatte att snöa. Det har snöat hela natten - de första flingorna som lämnade avtryck började falla redan igår kväll. Nu ligger ca 5 cm nysnö på marken, så vitt och vackert!

I morse när jag kom tassande in till köket såg jag hur snön låg på äppelträdets grenar. Vilken julstämning! Juldagsmorgonen är morgonen när allt är så städat i köket, allt är julfixat. Och julmusiken strömmade ut i hela huset, sambon som hade vaknat före mig hade redan parkerat sig i sköna fåtöljen och tittade på tv:n. Jag satte mig också och där satt vi nästan andäktigt och lyssnade till den vackra körsången och den juliga musiken. Julgranen lyste och glittrade och det var vit snö där ute! Julkänsla de lux! Så satte jag på kaffet och vi fortsatte njuta av julefriden med varsin stor mugg svart kaffe (ingen ville ha smörgås)...🎵🎵



Om några timmar åker vi till sambons syster för att försöka äta upp all den julmaten som blev över från julaftonskvällen... I år skulle vi endast få samlas max 10 personer för att fira julen enligt landets pandemirekommendationer. Vi satt åtta kring bordet i går kväll. Mycket mat fanns precis som vanligt (vi tar ju alla med oss lite julmat) och lika gott var det som vanligt...

Det fylls på med fler och fler maträtter... Eftersom vi blev färre i julfrosseriet detta år bestämde vi oss för att sätta maten direkt på bordet. Här vankades det skinka, skinkpaj, konjaksrökt lax, fiskpaté, sillar, kållåda, grönsallader, potatis och mycket mera.


Kållådan och fiskpatén är mina stora favoriter som jag äter bara på julen, så underbart gott!

Vi satt som vanligt länge och åt, pratade, skrattade. Efteråt blev det ett kort uppehåll och jag hade kontakt med mina släktingar och vänner både i när och fjärran. M hade videosamtal med alla sina barn som är utspridda "över världen". Eftersom årets julafton inte innehöll några småbarn, kom det ingen tomte .... tyvärr inga otåliga barn som väntar på tomten och vars ögon glittrar som bara barnaögon kan glittra på julaftonen (men det kommer flera jular och kanske fler barnaögon, vem vet)....

Och mera mat blev det för oss, nu traditionell efterrätt. Risgrynsgröt  medfruktsoppa och vispgrädde. Inga kalorier alls, bara gott!.... Dessutom hade vi fått en flaska äppelglögg via D:s svärföräldrar, och den ville vi ju testa. Så vi värmde upp glöggen och den hade väl någon procent upptäckte vi efteråt - så den värmde den glöggen!

Vi satte oss en stund framför brasan och lät maten sjunka undan. Två pojkar åkte iväg och sonen och hans sambo anslöt till kaffet.

Julaftonens sista servering blev den med kaffe och kakor. Nu bjöds det på jultårtor, glöggtårta och hemgjord rocky-road-chokald. Sedan tog det en stund innan vi orkade röra på oss igen. Vi som brukar gå en utepromenad under julaftonskvällen orkade absolut ingenting detta år. Det snöade och kunde vara halt... ja, eller hur det nu var... Så gott med julmat, årets första! Och tack L för att vi ännu ett år fick fira julafton hemma hos er! 

Nu blir det julmat igen idag - nu skrapar vi faten! (Jag skall bara göra mera grönsallad innan vi åker iväg....). Klockan ett är det sagt att vi åter skall bänka oss kring bordet. Månne någon är hungrig idag? 

God fortsättning på julen alla ni som kikar in!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar