måndag 14 december 2020

Mjuk saffranskaka

 Idag fick jag lov att springa ut med kameran i högsta hugg. Och vet ni varför? Jo, jag såg en bit blå himmel! Det var ju så länge sedan. När jag stod där ute förstod jag att jag har små glädjeämnen här i livet. En bit blå himmel, varken mer eller mindre! Lycka!

Tidigare under förmiddagen hade jag glatt mig åt en stor mugg kaffe och en bit nygräddad saffranskaka. För det finns ju nästan inget så gott som nybryggt kaffe och nybakad kaka i ett kök som doftar saffrans-jul! Nä, tänkte väl att ni också älskar kaffe och kaka!

Jag skar upp  en kakbit innan kakan hade svalnat och så mumsade jag i mig - och njöt av saffranssmaken. Och kaffet smakade godare än vanligt! Det blev en "tvåtår" på det...

Mjuk saffranskaka

175 gr smält smör, 1 paket saffran (0,5 gram), 2 ägg, 3 dl strösocker, 2 tsk bakpulver,  3 3/4 dl vetemjöl, 1,5 dl mjölk. Garnering: pudersocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och blanda ner saffran. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt bakpulver, mjöl, mjölk och smörblandningen. Blanda ihop till en slät smet. Häll smeten i en springform (ca 24 cm i diameter), bröa gärna med kokos. Grädda kakan nere i ugnen i 40-45 minuter. Låt svalna i formen. Pudra över florsocker före servering.

 

Nu har jag även bakat förknäcke till julen och nu är det dags för en promenad ute i det nästan-soliga vädret! Inte helt fel att påbörja denna decembervecka med mina små glädjeämnen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar