måndag 7 december 2020

På tomtens önskelista och en kväll på slottet

 Igår var luften fylld av ett vått dis (som bara vi som har glasögon vet hur förargligt det kan vara). Dagen blev aldrig ljus, vi levde hela dagen i ett grått töcken. All vit snö smälte i töande värmegrader och fram tittade både grön gräsmatta och svarta plogtiltor.... Suck! Och till kvällen när mörkret lade sig som en kompakt våt matta, då firade vi vår självständighet med pompa och ståt!

Vi tände marschaller ute vid vägen och så gick vi ut på promenad för att se alla vackra ljus som brann ute längs vägarna i vår by. Och det duggregnade....


Vid lokaalin mitt i byn brann eldar och både tomtefar och tomtemor hade kommit.... Det är tradition här i byn att tomten alltid kommer inför julen. Han har med sig sin stora bok där han noterar upp alla önskelistor. Och barnen de vill ju träffa tomten och spänningen är stor varje år!




Tomtefar han läste och lyssnade till önskelistor och han noterade så att pennan glödde. Tomtemor hon håller reda på så att tomtefar hinner notera allt. Ibland är det ju svårt för gamle tomtefar att veta vilka nymodigheter som barnen har på sina önskelistor. Men tydligen är det mesta klappat och klart i tomteverkstaden, så på julafton drar tomtenissarna ner från Korvatunturi igen med siktet inställt till alla snälla barn som finns i byn...

Sambon och jag vandrade vidare och jag njöt av alla marschaller som lyste upp i den mörka kvällen. Väl hemma igen bänkade vi oss framför tv:n. Det ordnades ju självständighetsfest på presidentens slott i Helsingfors, precis som varje år på självständighetsdagens afton. I år fanns inga inbjudna gäster till mottagningen eller balen, däremot var alla finländare inbjudna via tv-utsändningen. Och vilket fint program YLE och presidentparet bjöd på! Så tacksam att programmet gick på både finska och svenska i en härlig, självklar kombo. Perfekt!


En fantastiskt fin avslutning på en gråmulen söndag! Nu kör vi måndag, lika gråmulen den....

PS. Till jultomten: Jag vill inte ha några julklappar detta år. Jag vill endast vara frisk och få fira jul med hela familjen. Och om tomten kunde trolla bort corona-pandemin runt om i världen, så skulle det var underbart (fast tomtar kan kanske inte trolla....)!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar