tisdag 13 oktober 2020

Oj, världens nästhögsta incidenstal!

 Ibland blir man mer än förskräckt i dessa tider med covid-19. 

Igår läste jag i vår dagstidning (stod i den tryckta versionen av tidningen idag): "Andorra har det värre. Men annars är det svårt att hitta platser där förekomsten av covid-19 är högre än i Vasa just nu." Igår hade staden ett incidenstal på 614, dvs talet som anger hur många per 100.000 invånare som har konstaterats vara smittade de senaste 14 dagarna. Utbrottet bland studerande och unga vuxna har varit explosionsartat i staden de senaste dagarna. Många, många har testat sig och flera tusen sitter i karantän i staden och i hela regionen. Det är allvar nu, trots att sjukhuset ännu inte har covid-19-patienter (i alla fall inte under gårdagen)!

Staden lär hänga med (öka) i statistiken ännu flera dagar eftersom utbrottet skedde så plötsligt att det under tvåveckorsperioden finns dagar med noll och två konstaterade fall....  Nu hoppas jag att alla orkar följa restriktionerna och att smittan så småningom kommer att klinga av. Den måste klinga av! Vi måste alla skärpa oss! Nu!

Dessa dagar är inte alls några höjdardagar....

2 kommentarer:

  1. Ja det är verkligen en smitta som inte ger med sig i det första. Har min dotter med familj i Vasa så oron finns men jag hoppas att de allra flesta tar situationen på allvar och att ni får se en förbättring snart. Det är bara att ha tålamod och göra det bästa man kan så länge.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Elle! Jo här tar man verkligen situationen på allvar. Flera tusen är satta i karantän, vi använder alla munskydd när vi rör oss ute bland folk, det är distansjobb och skolor med distansundervisning. Inte fler än 10 personer får samlas, nattklubbar stängda, rekommendationer att inte resa utanför regionen osv osv. Det har blivit mycket färre smittade, men vi är alla på tårna ännu. Ha det gott!

      Radera