onsdag 7 oktober 2020

Vispgröt

 Ett av barndomens speciella maträtter var utan tvekan vispgröten, dvs mannagrynsgröt med lingon. Denna höst har ju bjudit på massor av lingon i skogen och därför har jag de senaste veckorna flera gånger kokat lingongröt, eller vispagröitin.

Så har du lite extra lingon - varför inte bjuda på vispgröt idag?

Här bjuder jag på mitt snabbkokade recept:

Jag kokar upp 1 liter vatten och rör sedan ner 1,5 dl mannagryn, 1 dl socker, 4 dl lingon, 0,5 tsk salt och lite vaniljpulver och låter allting koka i ca 5 min medan jag rör om. Sedan låter jag  gröten svalna  för att så vispa gröten tills den blir så där härligt fluffig och rosa. 

Vill man kan man ju koka lingonen först och hälla bort skalen. Ja, eller så kan man koka vispgröt på andra bär, varför inte röda vinbär eller hallon.


Vispgröt skall avnjutas med kall mjölk! 

En rosa smak av barndomen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar