måndag 29 maj 2023

Yxgärde trädgård och Korsholms vallar

 För ungefär en vecka sedan gjorde jag ett besök i Gamla Vasa. Då hade vi sommarvärme och vårgrönskan var som allra mest nyutsprungen.

Jag började med att besöka den gamla trädgården Yxgärde, den som är så vacker om våren. Trädgården är liten och naturligt skött besöksträdgård och ligger inbäddad i utkanten av skogen. Trädgården anlades för lite över 100 år sedan och detta år var jag ute i senaste laget - för de flesta gullvivorna var redan utblommade...

Men bland snåren på de skuggigaste ställena blommade ännu gullvivorna!

Yxgärde är en trädgård som ligger väl gömd invid kyrkallén och här kan du vandra längs små stigar och beundra alla blommorna som spirar - bland buskar och träd och kirskål och annat ogräs som sprider sig.



Här blommar alla de vanligaste vårväxterna (eventuellt lite exotiska för 100 år sedan).

Som alpklematis och nunneört...


Här i den vilda delen av trädgården finns också några gamla små hus, stenar, vindlande stigar och oj, några rödmålade nyckelpigor och en rödmålad fågelholk av yngre datum!


Här under det blommande körsbärsträdet hittade jag en vacker vitsippa. Det var så lugnt och tryggt att vandra runt i Yxgärde trädgård. Hit kommer jag gärna varje vår!

Trädgården ligger alldeles där den södra tullporten in till staden låg på 1600-talet. Gamla Vasa är ju numera en stadsdel i staden Vasa (eftersom staden flyttades till dess nuvarande plats efter branden som förstörde det mesta av staden år 1852). Precis innanför den gamla tullporten låg dåtidens hovrätt (som inte förstördes av branden och som numera fungerar som Korsholms kyrka) och den vackra kyrkallén.

På ena sidan av vägen ligger kyrkallén med den den vita kyrkan och på andra sidan ligger vallarna med stenkorset. Här uppe på vallarna låg en gång i tiden Korsholms slott och det var härifrån Österbotten och Västerbotten i Sverige administrerades. Slottet tillkom i slutet av 1360-talet och låg då på en ö. På grund av landhöjningen förlorade slottet sin funktion och under 1500-talet omvandlades slottet  av kung Gustav Vasa till Korsholms kungsgård. Här uppe på kullen blev byggnaderna senare säte för landshövdingens residens fram till mitten av 1700-talet. Idag finns inga byggnader kvar på vallarna, korset restes år 1894 som minnesmärke.

I höstas inleddes utgrävningar av kullen och förra veckan fortsatte utgrävningarna. I bakgrunden ser ni den lilla plätt som utgrävs dessa dagar. När jag vandrade uppför kullen träffade jag en av utgrävningsledarna som kunde berätta en hel del om arbetet där uppe, det var så intressant att höra. Utgrävningen leds av en arkeolog Jan Fast och med hjälp av olika experter och både skolelever och amatörarkeologer kommer man att utröna vidare vad som finns i jordlagren här uppe på kullarna.


Här uppe vid utgrävningen, som endast hade pågått någon dag när jag var där uppe, låg jord och stenar i prydliga högar (tydligt såg man tegelstenar av den senaste residensbyggnaden) och man hade redan funnit en del intressanta fynd som visade att här på slottet/i byggnaderna hade man haft kontakt med övriga Europa (bla hade man funnit en del av en gammal nederländsk vas och ett gammalt venetianskt glasföremål). Men mest hade man funnit rester av djurben och några knappar och gamla flaskkorkar ....

Med intresse följer jag med både via media och via facebook- och hemsidor, vad som hittas här uppe. Trots att man förstört mycket av vallarna när jordmassor skyfflats undan (och delvis fraktat bort) kommer det att bli intressant att se vad som döljer sig där under gräsmattan. För varje dag kommer man djupare ner i århundradena....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar