onsdag 3 maj 2023

Häromdagen var vi till Kauhajoki

Idag den 3 maj blåser kalla nordanvindar över slätten och utetermometern visar på +2,8 grader, ibland singlar en och annan snöflinga omkring i luften, ibland kikar solen fram.... Jag är så tacksam att jag inte har satt bort vinterjackan, mössa och vantar för de behövs ju minsann ännu! Vart har våren försvunnit?  

För några dagar sedan vaknade vi till en gråmulen morgon - lite varmare än dagens temperatur dock.

Klockan 10 kom våra grannar vandrande över till oss och vi satte oss i vår bil för att ratta iväg söderöver. Det var mulet och dimman låg rätt tjock över slätten, men vägarna var torra och fina. Herrarna satte sig i framsätet medan vi damer kunde pladdra i baksätet... Sambon skulle till Kauhajoki för att inhandla lite begagnat till vår gamla traktor. Vi tre övriga åkte endast med för att komma ut på vift och se oss omkring. För att lufta på oss och för att skaka av oss vintern liksom.

 Till Kauhajoki har vi ca 100 km och när vi kört ungefär halva sträckan började molnen skingras och solen tittade fram. Väl framme vid maskinhallen var det ett riktigt behagligt väder. Karlarna gick genast för att få tag i försäljaren som sambon pratat med i telefon dagen innan och vi damer kollade in vilka affärer som låg nära. Men karlarna kom genast tillbaka och meddelade att försäljaren hade gått på lunch så vi beslöt att gemensamt ta en kaffe med dopp inne i ett café som låg bredvid bilparkeringen.

Det visade sig vara ett riktigt lantligt café och bageri och vi lät oss väl smaka av nygräddat och varsin kopp nybryggt kaffe.

Så gick vi alla in i den jättestora affären IKH och där fördrev vi damer sedan tiden medan karlarna skötte sina affärer. För mig blev det en mycket billig dag, men ack så kul att ögonshoppa!

Så blev det hemfärd längs en helt annan väg. Vägarna var mycket hela och fina, längs kusten är vägnätet i betydligt sämre skick kunde vi konstatera. Mot våra trakter såg vi att molnen hopade sig, men tydligen hade dom enbart fått en och annan regndroppe medan vi varit ut på vift i solskensvädret. Det var riktigt kul att se ett annat kuperat landskap eller de stora slätterna. Många vårfloder var fyllda till bredden med smältvatten, dock inga översvämningar. Och där fanns inte tillstymmelse av snö, inte ens i skuggiga norrlägen - annat var det närmare kusten.


 Glada i hågen var vi så hemma igen. Och trots att vi damer inte besökt en endaste handarbetsaffär var vi rätt nöjda ändå. Och nu tittade solen fram även här hos oss!

Till kvällen var vi bjudna på födelsedagstårta till dubbelt födelsedagsfirande i ett av grannhusen. Nu flödade solen och krokusen trivdes i solskenet!

Till kvällen när solen sänkte sig fanns inte ett moln på himlen. Från en morgon med dis och dimma - ut på vift - och så vacker kväll med Finlandia-tårta, oj vilken bra dag!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar