tisdag 16 maj 2023

Grodor som leker och trana som fångar mört

 Häromdagen såg jag på ett tv-program om hur man i Danmark försöker få fler djur att åter kunna leva i sina naturliga livsmiljöer. För just Danmark är det land i Europa där det numera finns minst habitat med orörd natur där alla vilda djur kan leva och vistas. Då kom jag att tänka på vilken tur jag har som får uppleva nästan orörd natur ute vid vårt sommarparadis.

I lördags åkte vi åter ut till vår sommarstuga (och eldade bastun!). Där ute sken solen, vårvärmen var påslagen och fåglarna kvittrade i träden. En koltrast, en bofink, en sädesärla och var det inte talgoxen som ännu fanns kvar kring vår parkering.... Här ute har vi en vild trädgård och här klipper vi inga gräsmattor (vi trimmar dock gräset längs gångstigarna och på bilparkeringen). Här växer massor av träd & vilda växter och här får naturen råda utan minsta bekämpningsmedel.

Här är vi mitt ute i naturen.

De senaste århundradet har våtmarker dikats ut här i land och runtom i hela Europa - och i hela världen. Många djurarter har försvunnit - men ute vid vår villa har vi den grunda insjön/fladan Påttin och där finns massor av djur. Hit vandrar fiskar för att leka på våren, här är grodornas favoritplats, här häckar sjöfåglar och här kläcks massor av mygg. Här trivs uttrar, bävrar och hit kommer älgar och hjortar för att dricka.

I lördags hade grodorna tagit över i vattnet, där fanns hundratalet grodor....

Vattnet kokade.


Ser ni grodorna som simmar fram och tillbaka?

Kvaak-kvaakk! Fram emot kvällen började fiskar, främst mörtar och små abborrar, att simma upp längs Rinilin till Påttin.... Nu var det liv och rörelse i vattnet!

Plötsligt såg sambon att en trana hade landat ute vid havsfjärden, just där Rinilin mynnar ut i fjärden och där fiskarna samlas för att försöka ta sig upp längs diket till Påttin. Han greppade kikaren och jag kameran....  Här fotade jag tranan som just hade fångat en stor fisk (fotat igenom fönstret). Så smög jag mig ut på verandan (allt medan tranan hade slukade fisken).


Så vandrade tranan ut på fiskjakt igen... Det var lågvatten.


Ute på en sten satt en gråtrut och följde med tranans jaktmetod....



Jo, nu var tranan ut på jakt och febrilt sprätte mörtarna runt i det grunda vattnet....

Lyckad jakt igen! Tranan spatserade över den lilla isfläcken som ännu låg inne i viken.

 Hen såg nöjd ut.


Tranan fick ännu ett skrovmål - och nu vet vi alla att tranor äter fisk!

 

Det händer alltid mycket i naturen. Vår - sommar - höst - vinter - ochsåvårigen!

Tack och lov har inte myggen ännu kläckts (tycker jag, medan småfåglarna säkert tycker att det är det bästa med boplats nära vår villa).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar