lördag 27 november 2021

Glad lilla jul !

 Idag vill jag önska er alla en Glad lilla jul!

Lilla jul firar vi här i Svenskfinland lördagen före första söndagen i advent - och det är ju i dag det! När jag var liten var denna dag en efterlängtad dag, en både rolig och spännande dag. Det var den dagen vi barn i byn samlades för att springa runt och slänga in lillajul-kort i husen runtom i byn. Det var så spännande, speciellt när de boende kom utspringande efter oss. Inne i byn på "Lissbjerji" bodde byns postiljon och han var alltid alert och satt säkert och väntade på oss barn när vi kom för att ge honom post... Oj, så spännande det var när de modigaste av pojkarna skulle slänga in korten igenom ytterdörren till honom.... för då gällde det att spring sin väg så fort man bara kunde....och det gällde att inte ramla på isen i den branta backen ner från huset....! Ingen skulle få tag i oss, vi skulle bara springa och skratta!

Numera firar vi lilla julen mycket mera stillsamt. Här hos oss började dagen med nybakta saffransbullar och gott te. Sedan var vi inbjudna på lunch till en av sambons systrar. Så där gottade vi oss ännu mera och hann både äta gott och dricka kaffe med smarrig blåbärspaj med grädde mellan dagens tv-utsända skidtävlingar. Tack för jättegod mat!

 



 Årets lilla jul bjuder på vit snö som knarrar under fotsulorna, -8 grader och mest mulet väder. Det blev vinter i slutet av november detta år. En riktig vit lillajul-vinter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar