fredag 1 oktober 2021

Röda moln över staden

 Idag hälsar jag oktober månad välkommen. Jag tycker det är så spännande att vända blad och få upptäcka något nytt. En ny höstmånad och massor med spännande på agendan!


Jag plockar fram några foton från några kvällar tillbaka. Vi hade haft en gråmulen dag, men lämpligt till kvällen kikade solen fram och när den sänkte sig bakom horisonten bjöds vi på vackra röda moln. Nere vid stranden finns ju den nya "statyn" som alla här i staden fotograferar. Även jag!


Vi hade åkt till hamnen där Wasalines nya färja Aurora Botnia har sin hemmahamn och lägger till när den angör Vasa-hamnen efter en tur över Kvarken till Umeå/Sverige. Färjan var ute på havet och vid terminalen var det folktomt denna kväll. De sista solstrålarna nådde över horisonten, men röken den färgades rosa som på bilden ovan!


Här står jag på parkeringen och den stora byggnaden i bakgrunden är en del av Wärtsiläs nya industribyggnad, som som snart kommer att fyllas (företaget är ett av stadens största arbetsgivare med några tusen arbetstagare).

Jag som för många många år sedan bodde en tid i Umeå har förstås vandrat här på terminalområdet tusentals gånger. Men då har det ofta varit massor av folk i farten, denna kväll var det som sagt betydligt lugnare (och staket runt allt).


Vi åkte in mot staden när molnen lyste i rosa. På fotot ovan syns centralsjukhusets vita byggnader längst till höger och på fotot nedan syns fd ångkvarnens vita silos (som snart kommer att rivas) längst till vänster. Här åker vi över Vasklot-bron in mot staden.

Här åker vi förbi flygarstatyn och den gula gamla byggnaden rakt fram är Vasa vattendomstol som även inrymmer en mängd olika företag. 

Här har vi kommit över bron och några kvarter rakt fram ligger stadens centrum. Men i korsningen svängde vi vänster...

Jag slutar dagens inlägg där jag började. Vid Vasa-"statyn". Staden som heter Vaasa på finska och Vasa på svenska, A:et i mitten kan också läsas som ett segel eftersom staden ligger vid havet (därmed är båda språkgrupperna nöjda). Kvällens vackra moln varade några minuter, när jag gick tillbaka till bilen hade den röda färgen redan bleknat...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar