lördag 2 oktober 2021

Grattis till 415 år!

 Idag grattar jag Vasa stad som firar sin 415 årsdag! 

Det var så att den 2 oktober år 1606 bestämde konung Karl IX av Sverige att anlägga en stad på handelsplatsen Mustasaari (Svartholmen) i Österbotten. Platsen kallades på den tiden Mussor på svenska. På 1300-talet var platsen en ö och redan då en handelsplats. På 1360-talet anlades ett slott (Korsholms slott) i närheten av handelsplatsen. Slottet blev förvaltningscentrum för Korsholms län som då omfattade hela norra  Sverige och norra Finland. Idag finns inte slottet kvar, endast vallarna. Staden fick sina första stadsprivilegier år 1611 och samtidigt bestämde kungen att staden skulle heta Vasa (till minne av den dåvarande kungaätten Vasa, eftersom Karl IX var yngste sonen till Gustav Vasa.).

Den 3 augusti 1852 utbröt en brand som ödelade de flesta hus i staden. Då bestämde man sig för att flytta staden 7 kilometer närmare havet, den nya staden byggdes upp på Klemetsö. Idag kallas platsen där staden först fanns för Gamla Vasa (och skyltar på både södra och norra tullporten finns här). I början av 1800-talet tillföll Finland Ryssland och år 1855 beslöt den ryske kejsaren att staden skulle heta Nikolajstad (efter den ryske tsaren Nikolaj I), dock fick det namnet inget gehör i dagligt tal. När så Finland blev självständig stat år 1917 återfick staden namnet Vasa (Vaasa på finska). Under det så kallade Krimkriget bombarderade den engelska flottan hamnen i stadsdelen Brändö. Idag finns flera högskolor och universitet samt bostadsområden på Brändö (se nedan).

Idag ligger staden vackert vid havet och har igenom århundradena varit en viktig sjöfartsstad. Under finska inbördeskriget år 1918 tog en del av Finlands regering sin tillflykt till Vasa, som blev det vita (borgerliga) Finlands centrum. Den vita finländska senaten höll till i stadshuset.

För 15 år sedan, när staden fyllde 400 år, firade staden med pompa och ståt. Bland annat det svenska kungaparet var då på besök. I år är firandet av det lugnare (pandemianpassade) slaget. I år uppmanas stadsborna att tända ljus och maschaller till kvällen. Eftersom Finland i flera år har utsetts till det lyckligaste landet i världen har Vasa stad bestämt sig för att utse "Den lyckligaste människan i världen" under kvällen. Det ni, det finns tre kandidater på slutrakan!



Själv har jag bott över 10 år i staden (om jag räknar med mina 3 studieår) och jag har också jobbat i staden i 25 år. Därför vill jag idag sända en  gratulationshälsning till en pigg 415-åring! En stad med siktet framåt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar