söndag 22 augusti 2021

Nu har mitt favorit fotomotiv dykt upp!

 Äntligen säger jag! Äntligen har dom dykt upp! Svamparna!

Jag älskar att vandra i skogen och foto svampar, skall ni veta. Jag som inte kan något om svampar. Men jag vet ju att de hör till ett viktigt symbios i skog och mark - och att dom ser olika ut gör att jag älskar dom! Juni och juli var ju alltför torr och jag misströstade en hel del (speciellt där i slutet av juli när de gula kantarellerna brukar dyka upp), men nu har ju augusti varit mera regnig. Och då: plopp! Upp ur jorden sträcker sig svampar av olika slag! Yes!


 Svampen behöver vått väder. När jag var ute på min kvällspromenad i fredags fångade jag dessa moln. Speciellt mycket regn kom det inte då, perfekt att söka sig ut i skogen!


Jag dök ner mot marken för att "fånga" dom små flygsvamparna som nyss spräckt jordytan och kikat fram i dagsljuset (ja, eller kvällsljuset då).


Mitt i allt mitt svampfotograferande lyckades jag skrämma upp två tranor som under ljudligt trumpetande lyfte och flög iväg ut mot havet.

Speciellt tycker jag om svanpar som växer på gamla stubbar. Lär återkomma till fler sådana...

Sen lördagseftermiddag åkte vi ut till vårt sommarparadis. Där ute var det dimmigt, vått -  och högvatten (vilket betyder att vi har Lågtryck över oss)! Allt medan vi började elda i kaminen inne i stugan (för det behövdes) och sedan i bastun, gick jag ut i skogen med kameran och min svampkorg.

Nu skulle jag vittja några av mina kantarellställen. Visst, det lyste gult och jag fyllde min svampkorg!


Medan jag vandrade runt till olika ställen passade jag på att fota lite svampar. Visst är fotot överst av dessa två helt bedårande? Som en virkad spets i kanten...


Sedan finns det ju dom som ser mera slemmiga ut. Vissa till och med samlar på regnvatten.




Vissa svampar växer på trädstammar och andra på stubbar (Love them!).


Men som sagt, dom flesta svamparna poppar upp ju jorden bland fjolårslöv och mossor. Stora och ståtliga - "Här är vi!" liksom.

Gårdagskvällen avslutades med bastubad. Och nu börjar kvällarna bli mörka.... Igår kväll bjöd ingen augustimåne upp till dans... Gråmulet, regnskurar och mörkt i dom flesta stugorna runt fjärden. 

Tack för regnvädret, säger säkert svamparna och poppar upp ännu fler!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar