onsdag 11 augusti 2021

Den enkla och jättegoda hallonkakan

 Har ni månne noterat att jag älskar hallon? Augusti och en tur ut i hallonsnåren är ett måste för mig. Ett måste som enbart är rofyllt! I år har jag plockat massor av vildhallon längs bäcken som muddrades för något år sedan. Idag bakar jag och just nu gräddas en av de goda hallonkakorna inne i ugnen.... Här delar jag med mig av mitt recept på en enkel och jättegod hallonkaka:

2 ägg, 2 dl socker vispas pösigt. Sedan blandas 2 1/4 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver och 1/2 - 1 tsk vaniljsocker i smeten. Bred nu ut smeten i en välsmord pajformen. Fördela hallonen (200 gr färska eller frysta)  jämt över smeten. Slutligen hyvla över ca 100 gr kylskåpskallt smör så att det täcker. Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 35 minuter. Smakar smaskens tillsammans med en klick vaniljglass, vaniljsås eller kall mjölk.

Här kom jag mig för att fota när jag hyvlat smör längs kanterna. Jag lovar att denna franska hallonkaka smakar perfekt en augustidag som denna!

Idag har jag också gjort kryddgurkor av frilandsgurkor. Med dillkvistar, svartvinbärsblad och i en kryddmix med vatten-ättika får nu gurkbitarna mogna till sig i några veckor. Sedan när vintern kommer är det perfekt att plocka fram egenodlat smörgåspålägg!

Augusti är skördetiden, det är nu man skall "fylla ladorna". Jag tog just ut hallonkakan ur ugnen, och nu är det dags att gå ut för att plocka svarta, röda och vita vinbär. I kväll kommer Saft-majan att puttra på spisen!

Jag älskar augustis sköna dagar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar