måndag 24 september 2012

Syltade tomater

Igår konserverade jag mina gröna tomater. Det blev 
"Syltade tomater", som vi kan gotta oss åt under vinterhalvåret.
När jag öppnar en av burkarna, kanske någon råkall vinterlördag, hoppas jag att 
jag kan drömma mig bort till vårt sommarväxthus och minnas de stunder 
av lycka när jag gick in i det solvarma växthuset för att se till våra
små tomatplantor när de fick sina första blomklasar.....



Här kommer receptet:

Syltade tomater
1 kg gröna tomater
1 1/2 liter vatten

Lag:
2 dl ättiksprit +
3 dl vatten
3 dl socker
10 kryddnejlikor
1 bit kanel

Snoppa och skölj tomaterna. Pricka skalen, tex med en stoppnål. 
Koka upp vattnet, lägg i tomaterna och sjud dem 2-3 min. Häll
upp dem i en sil eller durkslag och låt dem rinna av.
Koka upp lagen. Lägg i tomaterna och låt dem koka sakta tills
de är mjuka, 5-10 min.
Lägg tomaterna i rena varma glasburkar.
Koka ihop lagen utan lock på kraftig värme, ca 5 min. Häll
den över tomaterna och sätt genast på locket.
Förvara svalt. Färdiga att äta efter 1-2 veckor.
Håller sig i ca 1 år.


3 kommentarer:

  1. Hej! Kul att du hittade till min blogg! Gröna tomater la jag alltid in förr när min far hade växthus å odlade tomater, så gott! Nu ska jag kolla runt på din blogg å lära känna dig lite mera, alltid så kul med nya bekantskaper här på bloggen! Kram Iréne

    SvaraRadera
  2. Mums...har EN gång försökt att sylta in tomater, med icke bra resultat...någonting gick fel på vägen, om man säger så...och årets skörd lär inte ens räcka till ett kilo, så det får bli lite eftermognad på fönsterbrädan.
    Ha en bra dag!!
    Kram kram

    SvaraRadera
  3. Tack för tips och recept, det blir ju alltid gröna tomater över.
    Men igår skördade jag riktigt röda och mogna från vårt lilla växthus :)
    Ha dé fint vännen
    Ann-Louisekram

    SvaraRadera