fredag 16 september 2022

Vad döljer Korsholms vallar?

 För en tid sedan avslutades de första arkeologiska utgrävningarna vid Korsholm vallar (under senaste århundradet). Jag har i flera inlägg skrivit om just Korsholms vallar som finns i Gamla Vasa. Där på vallarna har det funnits ett slott byggt på 1300-talet (troligen började det första slottet byggas under 1360/1370-talet i trä, senare under 1500/1600-talet byggdes en kungsgård i tegel på platsen, därefter har byggnaderna på kullen varit landshövdingens residens fram till mitten av 1700-talet). Idag finns endast kullarna kvar (tilläggas kan att staden Vasa brann år 1852 och flyttades då till den nuvarande platsen). 


Min faster bodde i ett hus ett kvarter bort från vallarna och när jag var liten utgjorde dessa vallar något som fascinerade mig - och dessa kullar fascinerar mig ännu i denna dag. Då, som liten tös, fanns också en lekpark några hundra meter bort och den fascinerade också mycket, för hos oss fanns ju ingen lekpark som den i Gamla Vasa! Idag finns inte lekparken kvar - men kullarna finns!.


Det är alltid lika intressant att vandra uppför vallarna och kolla på korset som idag finns där uppe. Korset restes år 1894 till minne av de korsfarare som kristnade denna del av världen.

  
Ingen större arkeologisk utgrävning på vetenskapliga grunder har gjort på slottskullen. Inte förrän nu då. Vecka 35 gjordes en utgrävning med arkeologer från Helsingfors universitet tillsammans med två skolklasser (5:e klassare) från en svensk och en finsk skola i Gamla Vasa. Och fortsatta utgrävningar kommer att göras. Här på den sydvästra kanten upptäckte jag utgrävningsplatsen - numera igenfyllt med jord, men med några skärvor av det röda teglet väl synligt... Här stupar vallen brant nedåt mot en bäck som inte syns på bild och en åker.
 

Sommarens utgrävning gav tydligen en hel del fynd och medierna skrev att "Folk har levt goda dagar vid Korsholms vallar". Denna sommar utgjorde fynden en inblick i 1700-talet och ner mot 1600-talet. Kanske man nästa sommar hittar fler fynd från äldre tider när man grävt sig ner ännu djupare i jordmassorna. Med spänning följer jag med Kultur Österbottens projekt av utgrävningar...


Historiens vingslag....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar