måndag 29 juli 2024

Konst på Stundars

 På lördagen åkte jag och en väninna ut till Stundars för att kolla in sommarens konstutställningar. Regnskurar låg i luften, men vi klarade oss utan att få en droppe regn på oss. 

Stundars är ett museiområde som bjuder på en upplevelse hur livet såg ut kring sekelskiftet 1900 på den svenskösterbottniska landsbygden. På området finns ett fyrtiotal olika gamla byggnader, djur och under vissa perioder även olika hantverksdemonstrationer. Museiområdet har vi ju båda besökt otaliga gånger i många olika sammanhang, men nu skulle vi alltså kolla in  konstutställningarna på området. (Dessutom fanns också en annan utställning som jag kommer att berätta om i ett annat inlägg.)


Vi började vår rundvandring inne i det gamla fähuset där bildkonstnär Paula Blåfield har sina kännspaka figurer utställda. Här fanns hennes färggranna keramikfigurer och tavlor utställda.

Så vandrade vi vidare till de grå husen och där inne i stenhuggarens stuga kikade vi in. Här fanns brodösen Pernilla Vikström:s utställning av finurligt broderade tavlor.



På den stänk-målade väggtapeten hängde små tavlor och vi kunde inte låta bli att småle åt citaten på tavlorna...


 När vi vandrade tillbaka stötte vi på två småtrevliga getter som finns på Stundars-området (fast de hörde ju inte till konstutställningarna...).

Så blev det äntligen dags för ett trevligt café-häng på Lyckans Café. Jag valde en cheesecake till min kopp kaffe (med påtår) medan min väninna valde en salt paj med sallad och lite vatten. Vi lät oss väl smaka innan vi sedan fortsatte till nästa konstutställning .

Mittemot caféet ligger den gula Hemmergården och där uppe på andra våningen fanns dagens sista utställning. Där på vinden har konstnär Fritz Jakobsson utställt sina tavlor.

Uppe längs festsalens väggar hände många tavlor, och framme på estraden fanns några av de två mest kända verken: porträttet av drottning Silvia och av påven.


Otroligt fina målningar som vi studerade noggrant....! 

I trappuppgången hängde konstnärens  trevliga "igelkott-tavlor", nästan så att jag ville inreda en barnkammare av bara farten...

Så var det dags för oss att söka oss hemåt, och vad såg jag framme i bilen om inte denna parkeringsbricka..... (like!).

Jag kan verkligen rekommendera årets omväxlande konstutställningar på Stundars!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar